5 mituri despre aparatele dentare, demontate

5 mituri despre aparatele dentare, demontate

Pe bună dreptate pacienții se întreabă uneori dacă fac bine sau nu atunci când aleg să poarte un aparat dentar. Cu siguranță că mulți dintre ei sunt influențați de cei din jur care au rămas cu idei preconcepute în ceea ce privește aceste dispozitive medicale. Dr. Mădălina Trofin, medic ortodont, a demontat pentru Celebritatea.ro toate miturile care circulă despre aparatele dentare.

Mitul 1: Aparatul dentar nu arată bine

Dr. Trofin: Fals! Aparatele dentare nu mai sunt de mult timp văzute ca un element urât, ba din contră, pacienții copii și adolescenți doresc să poarte aparat, pentru că e considerat un accesoriu cool. Pacienții adulți pot alege dintr-o gamă foarte largă de aparate estetice, transparente sau complet ascunse în spatele dinților, astfel încât nimeni nu va ști că poartă aparat dentar.

Mitul 2: După îndepărtarea aparatului dentar voi avea carii

Dr. Trofin: Fals! Cariile dentare apar în condițiile unei igiene deficitare, așa că, dacă pacienții păstrează o igienă riguroasă în timpul tratamentului ortodontic, nu vor avea carii dentare sau gingivită. În timpul purtării aparatului dentar, spălatul pe dinți trebuie efectuat cu conștiinciozitate, după fiecare masă, iar igienizările profesionale, în cabinetul dentar se vor realiza o dată la 3 luni.

Mitul 3: Tratamentul ortodontic doare!

Dr. Trofin: Fals! În primele două săptămâni de la montarea aparatului, pot apare diverse senzații de disconfort, precum tensiune sau senzația de durere la presiune. Real, avem de-a face cu o inflamație a ligamentelor ce susțin dinții în oase, dar aceasta este percepută în mod diferit, de fiecare pacient în parte. Din experiența mea, marea majoritate a pacienților nu au experiențe neplăcute și trec ușor peste perioada de adaptare.

 

Mitul 4: Aparatul dentar are doar beneficii cosmetice!

Dr. Trofin: Fals! Tratamentul ortodontic, deși aduce desigur o importantă îmbunătățire a zâmbetului și a aspectului estetic, are în primul rând, beneficii medicale. Este demonstrat științific faptul că dintîi aliniați au o incidența mai scăzută de apariție a cariilor dentare și a bolii parodontale (de altfel, principalele cauze de pierdere a dinților, peste tot în lume), asigura o masticație eficientă și deci o digestie și alimentație corecte, și nu în ultimul rând, dintîi aliniați participa la transmiterea corectă a forțelor către oase și către articulația temporo-mandibulară.

Dr. Mădălina Trofin

Mitul 5: Tratamentul ortodontic durează foarte mulți ani

Dr. Trofin: Fals! Tehnicile moderne și inovațiile apărute în sistemele de îndreptare a dinților permit tratamente rapide, cu posibilitatea vizualizării încă de la început a rezultatului pe care îl vom obține cu aparatul dentar și cu urmărirea evoluției în timp real, chiar și pentru pacienții care sunt plecați din țară și nu pot veni la controalele lunare.

COMMENTS

DISQUS: 0