56% dintre copii fumează prima țigară la vârsta de 12 ani

56% dintre copii fumează prima țigară la vârsta de 12 ani

Bolnavii de diabet vor beneficia de sisteme de monitorizare a glicemiei decontate
5 mituri despre aparatele dentare, demontate
Cercetătorii au descoperit sursa pesimismului și pot trata mai ușor depresia
Cancer, tratat cu robotul Da Vinci. Intervenția a fost o premieră
Dr. Oana Georgiana Văduva a primit premiul de excelență în frumusețe în cadrul Galei I Success “Celebrity Awards – Femei de Succes”

Fumatul în rândul copiilor și tinerilor din mediul rural este o problemă stringentă în România. Raportul „Bunăstarea copilului în mediul rural“, lansat de World Vision România în 2018, a analizat incidența comportamentelor de risc pentru sănătate (fumatul, consumul de alcool) în rândul tinerilor.

Astfel, 8% dintre copiii cuprinși în studiu au declarat că au fumat. Peste jumătate dintre aceștia (56%) au fumat prima dată în jurul vârstei de 12 ani. În același timp, incidența fumatului este mai mare în rândul băieților (12%) decât la fete (5%).

22% dintre copii fumează în fiecare zi

Frecvența fumatului în rândul copiilor crește odată cu vârsta. Astfel, dacă în rândul persoanelor de până la 14 ani doar 5% au declarat că au fumat zilnic în ultima săptămână, în cazul celor de peste 14 ani ponderea urcă la 26%. Dintre copiii care au declarat că au fumat, 22% fumează în fiecare zi, 18% cel puțin o dată pe săptămână, 20% mai puțin de o dată pe săptămână, iar 40% nu au fumat deloc în ultima lună. Procentul celor care au declarat că au fumat în fiecare zi a crescut cu 5% în ultimii ani, de la 17% în 2014 și 2016 la 22% în 2018.

În România, fumatul s-a menținut în 2017 pe poziția a treia în rândul factorilor de risc de deces și dizabilitate, după hipertensiunea arterială și alimentația necorespunzătoare, conform Institutului pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății (IHME) de la Universitatea Washington din Seattle.

COMMENTS

DISQUS: 0