Atentionare de călătorie Elveţia

Atentionare de călătorie Elveţia

Atentionare de călătorie Elveţia – controale de securitate preventive la aeroportul din Geneva

Ministerul Afacerilor Externe informează că, începând cu dimineaţa zilei de 27 iulie 2016, Poliția Cantonală Geneveză a întărit dispozitivul de securitate la aeroportul din Geneva (GVA). S-a limitat  accesul și s-a recurs la verificarea, în mod sistematic, a identității persoanelor la intrarea în terminal.  Astfel ca urmare a unor date aflate în curs de verificare, sunt în desfășurare controale preventive de securitate la acest aeroport, pentru o durată nedeterminată.

Se menționează că, în Confederația Elvețiană, nivelul de alertă teroristă este ridicat.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro (http://www.mae.ro/) şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă (http://www.mae.ro/app_cs) ” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”). Aceasta aplicatie  oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Despre Ministerul Afacerilor Externe
Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.
2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.
3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontieră.
Au fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: – HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României – HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor – HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III.
Aspecte legate de imigraţie
1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1.
Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083.
Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Atentionare de călătorie Elveţia:

COMMENTS

DISQUS: 0