Campanie electorală în ritm de rap. Doi politicieni din Finlanda speră să adune astfel mai multe voturi de la tineri

Campanie electorală în ritm de rap. Doi politicieni din Finlanda speră să adune astfel mai multe voturi de la tineri

Campanie electorală în ritm de rap. Doi politicieni din Finlanda speră să adune astfel mai multe voturi de la tineri. Johan Kvarnström și Coel Thomas, doi politicieni din Finlanda, au lansat videoclipuri rap, în care și-au stabilit platformele politice și încearcă să interacționeze cu potențiali noi alegători, informează Euronews.

Johan Kvarnström este un tânăr deputat al Partidului Social Democrat și reprezintă o circumscripție de pe coasta de sud-vest a Finlandei, cu o populație majoritară de limbă suedeză.

Despre ce se vorbește în piesă

În piesa sa rap „The Struggle Goes On” (Lupta continuă), Johan Kvarnström, cunoscut sub numele de scenă Qruu, vorbește despre obiectivele națiunii nordice, despre extinderea învățământului obligatoriu la vârsta de 18 ani, despre bunăstare, egalitate, sprijin pentru Ucraina și „oprirea rachetelor lui Putin”.

Videoclipul îl arată pe politicianul devenit rapper pe treptele Parlamentului și într-un tren, în timp ce face naveta din orașul natal în capitala Helsinki.

„Cu managerul meu de campanie, cântăreața Cstar, mă cunoșteam de mult timp, dar nu am colaborat niciodată înainte de această piesă. A fost rapper pe vremuri, dar acum îi place mai mult soul și reggae, iar eu obișnuiam să cânt rap pentru distracție. Mă împingea să facem ceva împreună. Este un atu și o carte pe care o jucăm”, a spus Johan Kvarnström pentru Euronews.

Campanie electorală în ritm de rap

Piesa a generat deja reacții pozitive, inclusiv la persoane dintr-o casă de bătrâni pe care a vizitat-o și care îi cunoșteau unele versuri. Iar când premierul finlandez Sanna Marin a distribuit clipul pe propriile canale de socializare, Kvarnström a observat o creștere a vizualizărilor.

„Este un mod inedit de a ieși în evidență, ceva diferit. Nu văd prea multe aprecieri pe Facebook, dar fiica mea a venit de la lecția de dans și a spus că oamenii i-au spus că videoclipul tatălui tău este bun, salută-l. Îl am și pe Instagram. Știu că ar trebui să îl pun și pe TikTok, dar nu sunt foarte sigur, din cauza controlului guvernului chinez”, a precizat Johan Kvarnström.

Tânărul deputat finlandez, care se descrie în rapul său drept „patriotul hip-hop”, spune că atunci când a înregistrat melodia, a vrut să-și facă cunoscute toate supărările.

Candidatul care vrea să răzbească în politică prin rap

La Helsinki, candidatul Green League, Coel Thomas, nu cântă piesa rap pe care a compus-o, lăsând asta în sarcina prietenului și colaboratorului său, Calum Barrett.

„Nova Finlandia” își găsește inspirația în linia de bas și în versurile compoziției Finlandia a lui Jean Sibelius, setat pe un ritm din Marea Britanie și cu videoclipul filmat deasupra celei mai înalte clădiri rezidențiale din Helsinki.

„Am acoperit 10 subiecte în aproximativ 90 de secunde și au fost câteva lucruri despre care am ajuns să vorbim mai puțin decât ne-am dorit. Nu a fost dificil să potrivim problemele politice în rime”, a declarat Coel Thomas pentru Euronews.

În piesă se vorbește despre problemele de mediu, despre construirea unui tunel de la Helsinki, pe sub Marea Baltică, până la capitala Estoniei, Tallinn, despre energia nucleară, eoliană, solară și geotermală, dar și despre investiții în educație, pentru a-i determina pe tineri să fie mai activi.

„Sunt o mulțime de mesaje ascunse acolo și sperăm că atunci când oamenii le ascultă, vor înțelege, dacă ascultă de mai multe ori”, a transmis Calum Barrett.

Versurile scrise de Coel Thomas atacă, de asemenea, una dintre problemele de bază ale campaniei sale: legalizarea și impozitarea canabisului în Finlanda. „Reglementează iarba, legalizăm nuuska”, repetă Calum Barrett.

Reacțiile publicului

Reacțiile de până acum au fost pozitive, cu „doar câțiva haters”, iar succesul piesei a însemnat punerea pe TikTok, unde se poate cânta împreună cu Coel și Barrett pentru a „democratiza ritmul”.

Sistemul electoral din Finlanda încurajează alegătorii să voteze pentru politicieni individuali, ceea ce înseamnă că cei cu mai mulți bani pot avea un impact mai mare asupra votanților.

„Este dificil să ieși în evidență într-o mulțime. Este greu. Nu am mulți bani de cheltuit pentru propria mea campanie, așa că trebuie să mă gândesc la modalități creative de a pătrunde”, a afirmat Coel Thomas.

Pe aceeași temă te-ar putea interesa:

Apariție de senzație a premierului Finlandei, Sanna Marin, la un festival rock

Citește articolul în întregime pe LIBERTATEA

COMMENTS

DISQUS: 0