Care sunt cele mai curate orașe din Europa

Care sunt cele mai curate orașe din Europa

Dacă vă pregătiți vacanța și căutați o destinație unde să găsiți curățenie pe străzi, se pare că orașele din țările baltice și câteva locuri din Germania și Franța întocmesc aceste criterii de selecție. Am întocmit o scurtă listă cu cele mai curate oraşe din Europa tocmai pentru a vă ajuta să vă decideți asupra unuia potrivit pentru gusturile voastre.

Oslo, Norvegia

Oslo este unul dintre oraşele preferate de turişti nu doar pentru frumuseţea lui nordică, ci şi pentru curăţenia sa. Interesant ca plan urbanistic, aglomerat şi plin de muzee, parcuri, plaje, insule, lacuri, tunele, Oslo este impecabil din punct de vedere vizual. Iar la acest aspect contribuie din plin curăţenia. Dacă ajungi acolo, vei avea surpriza să constaţi lipsa completă a coşurior de gunoi, asta pentru că majoritatea cartierelor sunt conectate la un sistem de eliminare a gunoiului care utilizează pompe şi ţevi pentru a deplasa gunoiul sub pământ, în incineratoare unde este ars şi folosit pentru a crea energie şi căldură pentru oraş.

Oslo – Norvegia
Foto: Hepta

Copenhaga, Danemarca

Copenhaga se numără printre oraşele în care se trăieşte cel mai bine din lume, în 2008 Capitala daneza surclasând oraşe mult mai cunoscute, precum Londra sau New York, potrivit unui top realizat de revista Monocle. Printre criteriile de selecţie s-au numărat arhitectura, verdeaţa abundentă, pistele pentru biciclişti, modul lor de servire în restaurante şi puburi ,dar şi cărăţenia.

Helsinki, Finlanda

Important centru cultural, Helsinki este un oraş superb cunoscut pentru arhitectura armonioasă şi peisajele pitoreşti. Situat pe malul Golfului Finlandez incluzând aproximativ 300 de insule, unite între ele prin poduri, Helsinki este nu doar unul dintre cele mai frumoase şi bogate oraşe din lume, ci şi unul dintre cele mai curate. Apa de la robinet poate fi băută aici fără nici o grijă, aceasta ajungând în oraş printr-un tunel de munte, cel mai mare din lume.

Freiburg, Germania

Aflat în inima Europei alături de Strasbourg şi Basel, Freiburg se află în topul destinaţiilor „eco-friendly” pentru turiştii din întreaga lume datorită dealurilor şi a câmpiilor de care este înconjurat. Dacă mai pui la socoteală şi faptul că este mărginit de trei zone viticole, care dau unele dintre cele mai bune vinuri ale Europei, înţelegeţi că mai sunt şi alte motive pentru care turiştii în preferă. Iar un astfel de motiv este şi curăţenia, Freiburg, unul din cele mai vechi oraşe din Germania, traversat de mici cursuri de apă.

Nantes, Franţa

Nantes, oraşul lui Jules Verne, se numără şi el printre cele mai curate oraşe din lume. Situat în vestul Franţei, pe malul râului Loire, Nantes se poate mândri cu foarte multe spaţii verzi . De altfel, în 2012, Nantes a obţinut de altfel titlul de Capitală verde a Europei, titlu oferit de regulă unui oraş de avangardă din punct de vedere al modului de viaţă urban cu respect pentru mediul înconjurător.

Nantes- Franța
Foto: Hepta

Zurich, Elveţia

Zurich, cel mai mare oraş din Elveţia, este renumit pentru sistemul de comunicaţii şi pentru sistemul de transport public. Se pot folosi diferite moduri de transport cum ar fi maşini de stradă, trenuri, autobuze, bărci pentru a călători în acest oraş considerat cel mai eficient şi curat din Elveţia. Centrul cultural şi economic al Elveţiei, Zurich se situează în topul primelor zece cele mai curate oraşe din Europa, fiind unul dintre cele mai verzi şi mai curate oraşe din lume.

COMMENTS

DISQUS: 0