Ce pași trebuie să respecți dacă îți dorești o nuntă tradițional românească?

Ce pași trebuie să respecți dacă îți dorești o nuntă tradițional românească?

Tot mai multe cupluri îndrăgostite de tot ce înseamnă modern tind să introducă în ceremonialul de nuntă și elemente care să le amintească de vremurile de altă dată. Există nenumărate tradiții la care puteți apela, în funcție de regiunea din care proveniți, dacă vă doriți și voi un eveniment așa cum cere datina străbună. Consultanții de la Royal Palace Ballroom, „Locația de evenimente a anului 2023”, potrivit Health, Beauty and Lifestyle au creat o listă cu unele dintre cele mai populare tradiții din ziua nunții pe care le puteți include la petrecerea voastră, dacă vreți un eveniment cu aer din alte vremuri!

Bradul de nuntă

La sate, dar și în orașele mici, datina cere împodobirea unui brad cu mere, colaci și batiste cusute, ca simbol al bunăstării, norocului și vigorii. Se întâmplă chiar în dimineața nunții, iar invitați sunt mirii, cavalerii și domnișoarele de onoare, precum și alți prieteni ai cuplului. Este o întrunire celebrată cu muzică, dar și cu bucate alese. Bradul împodobit va fi dus la casa unde vor locui mirii, care îl pot păstra oricât timp doresc. În unele zone, exisă obiceiul de a împodobi chiar doi brazi, unul dintre ei rămânând la locuința nașilor, părinții spirituali ai cuplului.

Gătitul miresei și bărbieritul mirelui

Unul dintre cele mai așteptate momente ale zilei are o semnificație aparte pentru mireasă: gătitul ei reprezintă una dintre cele mai emoționante clipe ale întregului eveniment, asta și pentru că simbolizează maturizarea fetei care pleacă din casa părintească. La gătitul miresei iau parte prietenele bune ale sale, precum și nașa, care o vor ajuta în ritualul pregătirii pentru nuntă. Desigur, astăzi el este mai mult simbolic, întrucât miresele sunt deja coafate și machiate în acest moment din zi, însă asta nu înseamnă că acest pas nu provoacă la fel de multă emoție printre participante: mireasa primește voalul și coronița.

În același timp cu gătitul miresei are loc și bărbieritul mirelui, o altă etapă în pregătire și un simbol al transformării: băiatul devine bărbat, iar bărbieritul va fi realizat de către naș sau de către unul dintre prieteni. Lăutarii pot înveseli atmosfera, cu melodii din repertoriul tradițional românesc. În cazul miresei, de obicei se cântă piese înduioșătoare, de dor.

Hora miresei       

          Ulterior, este timpul jocului la casa miresei! Hora miresei sau Nuneasca adună la un loc o parte dintre invitați și nașii, care prind mirii în joc. Este un moment care poate necesita o mică pregătire prealabilă, pentru că există pași care trebuie urmați, ca momentul să arate bine. Un pas lateral în dreapta, urmat de un pas lateral în stânga, trei pași spre dreapta, cinci spre stânga, două bătăi cu piciorul în pământ. Dacă vi se pare complicat și nu aveți timp să exersați, lăsați-vă pur și simplu în ritmul horei. Este un moment de maximă bucurie, întrucât simbolizează prima alăturare a mirilor în această zi magică, imediat după ce fiecare s-a pregătit separat.

Turta miresei

          Imediat după joc este timpul pentru o altă tradiție, păstrată astăzi chiar și de mirii moderni: nașa ia o turtă și o rupe deasupra capului miresei, după care o împarte musafirilor. Chiar dacă momentul ar trebui să aibă loc tot la casa miresei, tot mai mulți miri o marchează la salon, în mijlocul tuturor invitaților. „Turta miresei” este, desigur, un alt simbol pentru viața ulterioară a mirilor, despre care toți speră să fie îndestulătoare.

Grâu și orez la ieșirea din biserică

Un alt ritual care pare să aducă noroc și fericire are loc imediat după cununia religioasă. La ieșirea din biserică, invitații creează o alee pentru miri, aruncând peste ei cu grâu și orez. Cu siguranță ați văzut acest moment și în filme: nu doar românii îl practică! Vă întrebați însă de ce tocmai aceste două cereale au fost alese? Pentru că se spune că ele rodesc cel mai repede, devenind astfel și un simbol al fertilității pentru cuplu. Totodată, potrivit unor tradiții străvechi, orezul și grâul ar alunga spiritele rele, care ar paște cuplurile la începutul vieții în doi. Nu este însă mai puțin adevărat că tot mai mulți miri moderni apelează astăzi la varianta petalelor de flori sau la confetti, pe care le preferă în locul orezului și grâului.

Furatul miresei   

O tradiție populară în estul Europei, pe care o puteți urma și voi este și furatul miresei, un moment amuzant în care, așa cum explică și denumirea, mireasa este furată de câțiva prieteni ai mirelui, acesta din urma încercând să o răscumpere. În trecut, mirele era supus și unui test cu întrebări, pentru ca invitații să își dea seama cât de bine își cunoaște jumătatea. Se spune că dacă mireasa este furată înainte de miezul nopții, negocierea pentru a o aduce înapoi se face cu nașul, iar după ora 12 noaptea, cu mirele. Momentul poate dura chiar și 3 ore, în funcție de cât de repede îndeplinesc mirele și nașul cerințele pentru răscumpărare, timp în care mireasa este dusă în locuri inedite, unde poate participa și la ședințe foto, pentru a imortaliza momentul special. Dacă este să ne uităm la origini, tradiția și-ar avea rădăcinile tocmai în Imperiul Roman.

Trecutul pragului

Imediat după încheierea petrecerii de nuntă, mirii mai au de bifat o tradiție cu un simbol puternic: mirele trebuie să treacă pragul casei cu mireasa în brațe, pășind astfel împreună în noua lor viață. În caz contrar, mireasa s-ar putea împiedica, iar asta ar fi un semn rău pentru cei doi. Totodată, legende vechi asociază pragul cu un loc al blestemelor, care pot fi rupte doar printr-o uniune puternică a celor doi îndrăgostiți.

          Dacă vă doriți o petrecere de nuntă inedită și mult mai multe idei pentru a o crea, apelați la consultanții de la Royal Palace Ballroom, pregătiți să vă croiască evenimentul perfect, în funcție de preferințele voastre. Găsiţi localul exclusivist  pe strada Mihai Eminescu, la numărul 87, în comuna Tunari, din judeţul Ilfov, dar şi pe site-ul oficial:  https://royalpalaceballroom.ro/ şi pe pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/royalpalaceballroom/ Pentru informaţii suplimentare, puteţi apela numărul de telefon: 0748 018 018 sau puteţi scrie

COMMENTS

DISQUS: 0