Cometa Wirtanen se apropie de Pământ și poate fi observată

Cometa Wirtanen se apropie de Pământ și poate fi observată

Cometa Wirtanen se va apropia foarte mult de Terra. Duminică ea le va oferi pasionaţilor de astronomie posibilitatea de a studia „una dintre apropierile cele mai propice (ale unei comete, n.r.) pentru o bună observare celestă din următorii 30 de ani, au anunţat miercuri specialiştii de la Observatorul din Paris, citaţi de AFP și Agerpres.

Dacă condiţiile meteorologice o vor permite, „cometa va apărea ca o mică nebulozitate pe un cer negru şi fără Lună”, au explicat experţii francezi într-un comunicat. Cometa Wirtanen se va afla la o distanţă de 12 milioane de kilometri faţă de Terra şi va fi vizibilă în proximitatea Pleiadelor, un roi stelar aflat în constelaţia Taurului.

Ce sunt cometele și cum pot fi observate

Cometele sunt compuse din gheaţă, materii organice şi roci provenind din foste stele şi nori interstelari. Atunci când ele se apropie de Soare, gheaţa se transformă în gaz. Amestecul de gaze şi praf ejectat în spaţiu formează coada cometelor.
Cometa Wirtanen s-a aflat la cea mai mică distanţă faţă de Soare (157.080.000 kilometri) miercuri şi va prezenta, inclusiv duminică, „o activitate intrinsecă relativ importantă”.
„Pentru a o distinge, este preferat să vă echipaţi cu un binoclu sau cu un telescop”, precizează comunicatul publicat de Observatorul din Paris.

COMMENTS

DISQUS: 0