S-a născut primul copil dintr-un uter transplantat de la o femeie decedată

S-a născut primul copil dintr-un uter transplantat de la o femeie decedată

Pericolul care se ascunde în băuturile energizante
Ovarul artificial, soluția cercetătorilor danezi pentru infertilitate
Otita – când devine aceasta o problemă serioasă?
Un medicament banal ajută la tratarea cancerului
Românii mănâcă lunar 240 de milioane de ouă

O femeie din Brazilia care a primit un uter transplantat de la o donatoare decedată, a născut o fetiţă. Acesta este primul caz de acest fel din lume care a avut succes, potrivit medicilor citaţi de Reuters.

Cazul, prezentat în revista medicală The Lancet, a implicat conectatea vaselor  de sânge, a ligamentelor şi a canalelor vaginale între uterul transplantat şi persoana beneficiară.

Primul copil dezvoltat într-un uter donat de o persoană aflată în viaţă s-a născut în Suedia, în 2013. Oamenii de ştiinţă au raportat până în prezent 39 de proceduri de acest tip, care au avut ca rezultat naşterea a 11 copii vii.

Experţii estimează că infertilitatea afectează 10%-15% din cuplurile aflate la vârsta reproductivă, la nivel mondial. Din acest grup, aproximativ una din 500 de femei are probleme uterine.

Înainte ca transplanturile de uter să fie posibile, singurele opţiuni erau adopţia sau naşterile din mame surogat.

În cazul din Brazilia, beneficiara transplantului s-a născut fără uter din cauza unui sindrom numit Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Donatoarea avea 45 de ani  și a murit din cauza unui atac vascular cerebral.

La cinci luni după transplant, uterul nu a dat semne de respingere, ecografiile au fost normale, iar beneficiara avea menstruaţii regulate. Ovulele fertilizate şi congelate anterior au fost implantate după câteva luni, iar 10 zile mai târziu a fost confirmată sarcina.

La momentul publicării studiului în revista The Lancet, fetiţa avea şapte luni şi 20 de zile, era hrănită la sân şi avea o greutate de 7,2 kilograme.

COMMENTS

DISQUS: 0