Cozonac cu nucă. Trucuri pentru un cozonac pufos și gustos.

Cozonac cu nucă. Trucuri pentru un cozonac pufos și gustos.

Cozonac cu nucă. Trucuri pentru un cozonac pufos și gustos.

Bucatarul Chef al Restaurantului Cocosu Rosu ne propune o rețetă specială, tradițională, dar care păstrează gustul autentic românesc, pe masa de sărbători. 
Un cozonac Bun și preparat corect are nevoie în primul rand de o faina de calitate, de timpul frământării și de intensitatea flăcării cuptorului sa se coacă bine pe toate părțile. 


Ingrediente pentru aluat :


– 1kg faina 
– 500ml lapte
– 4 ouă 
– 250 gr zahăr 
– 50 gr unt
– 50 ml ulei
– 50 gr drojdie proaspătă 
– coaja de lămâie 
– un praf de copt 


Pentru umplutura :


– 3 linguri de cacao 
– o fiola cu esență de rom 
– 250 grame de nucă măcinată 
– 100g stafide 
– 150 gr zahăr 
– 4 albușuri 

Mod de preparare 


Făina se cerne de trei ori, ca ea sa fie mai pufoasă 
Apoi intr-un vas se încălzește laptele cu tot zaharul, iar apoi se lasă la răcit. Se pregătește maia din drojdie.Astfel,drojdia se topește cu o linguriță de zahăr, se adaugă două linguri de faina și alte 2-3 linguri de lapte. Se lasă la crescut în mijlocul movilei de făină. După ce și-a dublat volumul , se adaugă toată cantitatea de lapte și cinci gălbenușuri frecate.
Apoi se frământă aproximativ jumătate de oră. Aluatul se lasă la dospit în bucătăria încălzită aproximativ 40 de minute. 
Apoi, se împarte în patru părți. Fiecare bucată se întinde pe masă și este umplută după preferințe :cacao, nucă, stafide, fulgi de ciocolata. 
Se fac patru suluri și se împletesc două câte două. Se adaugă în tava tapetată cu hârtie de copt și apoi se ung cu un gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte. Se lasă la crescut din nou până când își dubleaza volumul și apoi se bagă la cuptor aproximativ 45 de minute. 


Sărbători fericite și Paște liniștit!

 

COMMENTS

DISQUS: 0