De ce apar pete albe sub unghii. Carența de calciu e un mit

De ce apar pete albe sub unghii. Carența de calciu e un mit

Petele albe de sub unghii poartă numele de leuconichie. Aceste pete au de fapt cauze diverse, iar identificarea lor nu este întotdeauna ușoară.

Petele albe relativ întinse, care sunt însoțite și de o îngroșare a unghiei, pot fi indicii pentru anumite boli. Cele mai răspândite sunt micozele, cauzate de ciuperci microscopice, și, într-o măsură mai mică, psoriazisul. Totuși, cel mai frecvent, petele albe sunt consecința unor microtraumatisme, adesea autoprovocate.

Unghia nu înseamnă numai materie cornoasă insensibilă, ea este un mic organ, constituit de keratină (o proteină) care se așează peste un strat de celule (keratinocite). Unghiile joacă un rol important pentru apucarea obiectelor din cauza rigidității lor. Protejează fața dorsală a degetelor de la mâini și de la picioare de agresiuni externe: presiune, șocuri, variații de temperatură. Servesc, totodată, drept instrumente, pentru a zgâria, a rupe sau a răzui. Loviturile, însă, dau naștere uneori pete albe.

Petele albe nu apar din cauza carenței de calciu

Carența de calciu pentru a explica originea petelor albe de sub unghii este o legendă. Nu există nicio legătură între lipsa acestui mineral din organism și petele de sub unghii. Nu e nevoie, prin urmare, să beți un litru de lapte de zi sau să faceți o cură de brânzeturi. Uneori pot indica, însă, o lipsă de anumite minerale și nutrienți (zinc, în special și vitaminele A și B6).

Pentru a limita apariția petelor albe este suficient să aveți grijă de unghii: nu le roadeți, nu le piliți, nu îndepărtați cuticulele (pielița de la baza unghiilor), nu traumatizați matricea, adică baza unghiei. E valabil și pentru unghiile de la picioare, în cazul cărora e important să nu purtăm pantofi prea strâmți.

 

COMMENTS

DISQUS: 0