De ce plângem și care este explicația nodului în gât

De ce plângem și care este explicația nodului în gât

De ce este bine să-ți asiguri locuința
Soţia şeicului din Dubai a fugit cu 31 de milioane de lire
Despăgubiri pentru un bărbat căruia i-au crescut sânii de la pastile
Adela Diaconu si-a lansat site-ul
Există un restaurant unde copiii nu au voie să plângă

Se întâmplă de multe ori ca atunci când ne uităm la un film și urmează câteva scene sau replici care ne emoționează să simțim cum se instalează un nod în gât după care apar instantaneu lacrimile.

Nodul în gât are o explicație destul de ușoară în comparație cu plânsul. Sentimentul este rezultatul unei „bătălii” dintre părțile opuse ale mușchilor atașați la glottis (deschiderea dintre corzile vocale). Această luptă apare atunci când ești trist sau îți ții respirația ca să eviți plânsul.

Cum se produce senzația ce anticipează lacrimile

Există doar două sisteme nervoase autonome în organism: simpatic și parasimpatic. Când începem să ne simțim supărați, corpul nostru stimulează sistemul nervos simpatic prin intermediul axei HPA. Această axă implică o legătură între hipotalamus, glanda pituitară și glandele suprarenale. Acesta va elibera hormoni în fluxul sanguin, provocând creșterea frecvenței cardiace, a tensiunii arteriale și a metabolismului. Apoi simțim că avem nevoie de mai mult oxigen.

Corpul răspunde la această condiție simpatică prin deschiderea glottei prin mușchii posteriori crioaryteniod și thyroarytenoid. Rezultatul este o deschidere mai mare pentru ca oxigenul să intre în plămâni. Atunci când încercați să înghițiți sau să vă țineț respirația pentru a evita plânsul, mușchii laterali cricoarytenoid, aryepiglottic și tiroeigiglotice se strâng, încercând să închidă glottisul. Aceste forțe opuse provoacă senzația unui nod în gât.

Cum se produc lacrimile și de câte feluri sunt

Plânsul, sau mai precis vărsarea lacrimilor, ca răspuns la un stimulent emoțional este o senzație mult mai complexă. Lacrimile sunt produse de glandele lacrimale situate pe partea exterioara a orbitei. În funcție de tipul stimulului, glandele produc trei lacrimi diferite. Primul tip de lacrimi sunt lacrimile bazale. Ele se eliberează de fiecare dată când clipim și previn uscarea ochilor sau depozitarea prafului. Al doilea tip sunt lacrimile reflexe. Ele sunt eliberate ca răspuns la un iritant, ca atunci când tocăm ceapă. Aceste doua tipuri de lacrimi sunt compuse din aproape aceleași elemente – apă, sare, potasiu, lipidele și lizozima antibacteriană.

Lacrimile emoționale sunt diferite. Nu pare să existe un consens în rândul cercetătorilor cu privire la cum au apărut acestea. Totuși, avem unele indicii despre originea lor. De exemplu, ele conțin hormoni ca ACTH (hormonul adrenocorticotropin) și prolactină, 20-25% mai multe grupuri de proteine ​​și de 30 de ori mai mult mangan decât lacrimile normale.

 

COMMENTS

DISQUS: 0