Toti cei care au gustat sushi cel putin o data sunt de acord: e o experienta de neuitat si creeaza dependenta. Bucatarii care pregatesc aceasta delicatesa incearca de fiecare data sa transforme acest preparat intr-o adevarata sarbatoare a culorii si gustului, ceea ce transforma sushi-ul intr-o adevarata lectie de cultura japoneza.
Mai jos gasesti lucruri interesante despre sushi pe care cu siguranta nu le stiai:
- Cuvantul “sushi” nu se refera la peste, ci desemneaza orezul care a fost condimentat in prealabil cu zahar, sare si otet.
- In mod surprinzator, sushi-ul nu e un preparat originar din Japonia. Se crede ca a aparut undeva in Asia de Sud-Est.
- Desi in zilele noastre are statutul de delicatesa, nu a fost mereu asa. La inceput sushi-ul era considerat un fel de mancare fast-food.
- Potrivit traditiei japoneze, sushi-ul ar trebui mancat fara ajutorul betisoarelor. Japonezii recomanda sa fie mancat cu mainile.
- Nu e indicat sa ii dai altei persoane o bucatica din sushi-ul tau, pentru ca in cultura japoneza acest lucru aminteste de ceremoniile funerare.
- Sushi e foarte bogat in proteine si are un nivel de grasimi scazut.
- Nu amesteca niciodata wasabi cu sos de soia. Acest lucru l-ar putea ofensa pe bucatar.
- In restaurantele din Japonia care servesc sushi femeile sunt cel mai adesea discriminate, atat ca bucatari cat si in calitate de consumatori. De asemenea, un fapt mai putin stiut e ca majoritatea bucatarilor din sushi bar-uri sunt barbati.
- Un ucenic-bucatar petrece aproape doi ani invatand cum sa gateasca si sa asezoneze orezul care acompaniaza sushi-ul. Dupa aceea isi mai petrece inca trei invatand cum sa prepare pestele. Doar dupa aceasta perioada are voie sa lucreze intr-un sushi bar.
- Cel mai important element de care trebuie sa tii cont atunci cand pregatesti sushi e cutitul. Cutitele trebuie sa fie foarte ascutite, pentru ca feliile sa fie foarte subtiri, motiv pentru care bucatarii le ascut zilnic.
- Bucatarii sunt mult mai ocupati decat pare. Pe langa faptul ca trebuie sa fie foarte priceputi in bucatarie, ei trebuie sa fie si adevarati performeri si sa ofere publicului un adevarat spectacol cand pregatesc aceasta delicatesa.
- Ziua Internationala a Sushi-ului a fost sarbatorita prima data in 18 iunie 2009.
Acum poti gusta cel mai bun sushi si fara sa fie nevoie sa mergi pana in Japonia.
COMMENTS