„<<Ca la bogați>> este o expresie nepotrivită dar, da, viața mea se desfășoară în lux”
Locurile din lojă la operă și teatru, locul din față sau private jet atunci când călătorește cu avionul, private transfer și șofer privat în călătoriile sale excentrice, Onur Osman le alege mereu pe toate. Designerul excentric și omul de afaceri român face parte dintre oamenii care au construit moduri de viață de vis, cu posibilități pe care cel mai des le vedem doar în filme.
Se știe deja că Onur Osman are 30 de concedii pe an, de cel puțin zece ori mai mult decât un om obișnuit. Totuși, surse din apropierea designerului susțin că atunci când muncește, Onur Osman nu are program. Staff-ul Onur Osman știe că în cadrul activităților sale, tânărul om de afaceri nu obosește, nu ia pauze și pare să aibă o energie inepuizabilă. Acesta a afirmat în mai multe interviuri că orice om bogat muncește foarte mult, mult mai mult decât un om obișnuit, iar dacă eforturile sale sunt răsplătite înzecit sau înmiit, bogatul nu are dreptul să se plângă nici că a muncit, nici că ar fi obosit.
Oamenii care vorbesc despre bogăția lor, cei care utilizează sintagma „la bogați” sunt, în opinia lui Onur Osman, departe de bogăția adevărată. Spiritul gregar, răutatea sau lipsa de rafinament nu au fost și nu vor fi niciodată asociabile cu luxul sau cu bogăția, în opinia designerului român. Bogăția este mai întâi interioară și abia apoi exterioară, altfel nu este bogăție, ci parvenitism. Odată cu îmbogățirea oamenilor din țările civilizate, familiile lor, copiii lor au urmat școli tot mai bune, au rafinat limbajul, gesturile, manierele, au evoluat cultural și spiritual devenind și oameni mai logici, mai profunzi, mai buni.
„România prezentului nu este obișnuită cu munca și de asta nu înțelege încă luxul autentic”
Onur Osman a reamintit cu multe ocazii că pe el nu l-a ajutat nimeni, că nu a primit favoruri și nici moșteniri, astfel că a trebuit să muncească extrem de mult. Dacă programul unui angajat este de la ora 08:00 la ora 17:00, programul lui Onur Osman nu se termină atunci când lucrează, pentru că acesta știe că timpul lui valorează mult mai mult și de aceea trebuie folosit eficient.
Onur Osman afirmă că România de astăzi nu este obișnuită cu ritmul lui de muncă, astfel că tot mai mulți oameni tineri sunt ineficienți. Eficiența înseamnă pentru designerul român să muncești intens și bine pentru a produce cât mai mult, pentru ca atunci când nu muncești să te bucuri de o viață relaxată.
Bogăția înseamnă relaxare, rafinament și bunătate
Onur Osman definește bogăția și luxul prin relaxare, gusturi rafinate și bunătate.
Pentru că România are tragicul trecut al parvenitismului lipsit de cultură și moralitate, oamenii obișnuiți au întâlnit prea des anti-modele, adică oameni îmbogățiți peste noapte din afaceri deseori discutabile, cărora nu le lipsește doar relaxarea sau rafinamentul culturii. Din păcate le lipsește și bunătatea, astfel că deformează imaginea bogăției interioare și exterioare prezente peste tot în lumea civilizată.
Omul bogat din Elveția, Paris sau Italia este în primul rând un om de cultură, o persoană cu maniere rafinate și un colaborator la binele celor mulți prin bunătatea sa cotidiană, de la grija pentru angajații săi, până la actele caritabile la care ia parte.
COMMENTS