Despre tulburările de alimentație la tineri cu terapeutul Carmen Barcan!

Despre tulburările de alimentație la tineri cu terapeutul Carmen Barcan!

Adolescență este numită și perioada schimbărilor. De ce? Pentru că adolescentul în devenire suferă niște transformari atât la nivel fizic cât și psihic. La nivel fizic au loc schimbări constituționale, creșteri în înălțime și greutate, modificări osoase și musculare. Modificările hormonale, modificări legate de aspectul lor, pot fi o adevarată piatră de încercare pentru adolescent, dar și pentru părinte, deopotrivă. Fiind vorba de un context cu totul nou, părintele nu știe mereu cum să gestioneze emoțiile copilului său.

Tulburările de alimentație la tineri sunt în strânsă legatură cu stresul, percepția familiei, istoricul familial, imaginea de sine si nivelul de acceptare la nivel de grup.

Pentru a-i ajuta pe adolescenți să facă schimbări în comportamentul alimentar și practicarea de exercitii fizice e necesar să se apeleze la un program care folosește tehnici de modificare a întregului comportament. Programul ,,Viața e făcută din alegeri” al terapeutului Carmen Barcan îi ajută și pe adolescenți. Aceștia învață ce înseamnă cu adevărat să adopți un stil de viață sănătos.

,,Pentru a avea un stil de viaţă în care să primeze sănătatea, va trebui să echilibrăm buna nutriţie cu exerciţiile fizice regulate, odihna adecvată, atitudinea pozitivă și evitarea factorilor de stres. Aplicarea acestor principii va aduce beneficii pe termen lung atâta timp cât într-un mod constant menţinem acest echilibru. Familia reprezintă cea mai importantă sursă de influență în adoptarea unui stil de viață sănătos. De cele mai multe ori părinții trebuie să susțină acest subiect. În momentul în care părintele este corect în alimentație și copilul îi urmează exemplul.” – Carmen Barcan.

Alimentația bună este importantă pentru sprijinirea creșterii rapide din adoleșcență și pentru formarea obiceiurilor alimentare sănătoase, care se vor menține și la vârsta adultă.

 

Părintele trebuie să fie mereu responsabil!

,,Părintele dă startul nutriției corecte și tot el este exemplul pentru copilul lui. Așteptările pe care le ai de la copilul tău sunt direct proporționale cu acțiunile întreprinse de tine. Recomandarea mea este aceea de a mânca normal cantitativ, dar mai ales calitativ. Adică hrănindu-vă cu alimentele cele mai bogate în proteine, micronutrienți și fibre. Prin urmare, aspectul calitativ trebuie să devină prioritar. Pentru a ne asigura o bună protecție împotriva bolilor se va evita supraalimentația, nu se va face abuz de carne, se va pune accent pe pește, se vor evita produsele afumate și sărate, se va reduce aportul global de lipide (acizi grași saturați), se va evita consumul de zahăr și de făină albă, iar consumul fructelor și legumelor proaspete va fi din abundență. Nu uitați de apă, mișcare fizică și odihnă!”

Copilul are nevoie de siguranță, de interacțiune umană, autonomie, exprimare liberă, stimă de sine și limite realiste.

,,Problemele apar când aceste nevoi nu sunt satisfăcute. Siguranța de bază se referă la modul în care un copil este tratat de către propria sa familie. O familie care se prezintă într-un cadru ce oferă o siguranță, când copilul se poate baza pe disponibilitatea constantă a părinților, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, reprezintă familia ideală, necesară oricărui copil.

Atunci când te simți suficient de protejat pentru a te aventura în lume, atunci când te simți competent, sentimentul siguranței devine tot mai puternic și autonomia este astfel câștigată. Autonomia îți oferă libertatea de a căuta să stabilești relații sănătoase și este o componentă vitală în dezvoltarea aptitudinilor naturale.

Stima de sine reprezintă sentimentul că suntem valori în viața noastră personală, socială și profesională. La modul ideal, copiii ar trebui să aibă o copilărie care să le susțină stima de sine. Ei trebuie să se simtă iubiți și apreciați de către familie, acceptați de către colegi și plini de succes la școală. Ar fi bine să primească laude și încurajări, fără prea multe critici sau respingeri. Dar este posibil să nu se întâmple așa. Exprimarea liberă este libertatea de a ne prezenta așa cum suntem, cu nevoile noastre, sentimentele noastre, precum și cu înclinațiile noastre naturale.”

 

COMMENTS

DISQUS: 0