De ce oamenii cu ochii albaștri sunt diferiți de restul

De ce oamenii cu ochii albaștri sunt diferiți de restul

Ce probleme de sănătate ascunde albirea părului
Orașul unde nu ai voie cu mașina, dar poți merge gratis cu taxi
Mașinile cu volan pe dreapta, curând interzise
Topul celor mai scumpe cinematografe din lume
Femeile ascund mai bine infidelitatea

De-a lungul timpului s-a spus că persoanele care au ochi albaștri sunt speciale, dintr-un motiv sau altul, iar acest studiu îți spune unul dintre ele.

Cercetătorul Paul Van Slembrouck explică de ce culoarea ochilor albaștri este, de fapt, una structurală și implică unele fizici destul de interesante. Culoarea ochilor este dată de iris, care este alcătuit din două straturi: epiteliul din spate și stroma (partea cu rol cognitiv și structural) din față.

Epiteliul are două celule, care conțin pigmenți negri și maro. Punctele negre pe care unele persoanele le au în ochii lor este, de fapt, epiteliu. În contrast, stroma este alcătuită din fibre de colagen incolore. Uneori, stratul conține un pigment mai închis, numit melanină și, uneori, conține depuneri în exces de colagen.

Totul are legătură cu cantitatea de lumină

De exemplu, ochii căprui conțin o concentrație mare de melanină în stratul lor, care absoarbe cea mai mare parte a luminii, indiferent de depozitele de colagen, care le dau culoarea închisă. Persoanele cu ochii verzi nu au multă melanină, dar au depozite de colagen.

Asta înseamnă că, în timp ce o parte a luminii care intră în ochi este absorbită de pigment, particulele din stromă risipesc lumina, care urmare a efectului Tyndall, creează o nuanță albastră.

Personale cu ochii albaștri sunt diferite dintr-un simplu motiv: culoarea lor este în întregime structurală. Aceste persoane au o stromă complet incoloră, fără pigment și nu conține depozite excesive de colagen.

Asta înseamnă că lumina care intră în ea este împrăștiată înapoi în atmosferă și, ca urmare a efectului Tyndall, creează o nuanță albastră. Lucrul interesant este că ochii albaștri nu au, de fapt, o anumită culoare: totul depinde de cantitatea de lumină la care te uiți.

Culoarea structurală oferă și culoarea fluturilor, cărnii de vită sau fructelor de mare.

COMMENTS

DISQUS: 0