Gabriel Fereșteanu a suferit o intervenție bariatrică: „Am decis să fac o schimbare permanentă”

Gabriel Fereșteanu a suferit o intervenție bariatrică: „Am decis să fac o schimbare permanentă”

Gabriel Fereșteanu, cunoscut publicului ca un creator de conținut carismatic și voce de radio apreciată, a făcut un pas important spre o viață mai sănătoasă. Recent, acesta a trecut printr-o intervenție bariatrică – mai exact, o plicatură gastrică, realizată de către Dr. Teodor Blanaru, specialist în chirurgie generală, cu supraspecializare în chirurgia obezității.

„Am decis să am o operație de micșorare de stomac prin plicatură gastrică. Atenție, nu prin tăiere de stomac, ci printr-o altă metodă”, a explicat Gabriel într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok. Acesta a povestit că nu știa foarte multe despre această intervenție până să îl cunoască pe Dr. Teodor Blanaru, care i-a explicat opțiunile și l-a ghidat în luarea unei decizii informate.

„Am oscilat întotdeauna cu greutatea. În liceu mă simțeam foarte bine cu corpul meu, aveam în jur de 78 de kilograme. Dar când am văzut iar 3 cifre pe cântar, am știut că trebuie să iau o decizie importantă. Vreau să fac o schimbare permanentă. Am dat deja 6 kg jos în mai puțin de o săptămână!”, a adăugat Fereșteanu.

Ce este plicatura gastrică?

Plicatura gastrică este o procedură minim invazivă de chirurgie bariatrică, ce implică plierea stomacului spre interior și fixarea acestuia cu suturi, reducând astfel volumul gastric cu până la 70%, fără a îndepărta vreo parte din organ. Această metodă oferă un risc scăzut de complicații și este reversibilă, spre deosebire de alte tipuri de operații bariatrice.

Dr. Teodor Blanaru explică:

„Plicatura gastrică reduce capacitatea stomacului, determinând astfel o senzație de sațietate mai rapidă. Este o intervenție sigură, cu o recuperare rapidă, ideală pentru pacienții care nu doresc o soluție definitivă sau invazivă precum bypass-ul gastric.”

Trei întrebări esențiale înainte de operație

Într-o postare pe pagina de Instagram a medicului, Gabriel a împărtășit cele trei întrebări pe care le-a avut înainte de a intra în sala de operație – întrebări frecvente în rândul pacienților care iau în calcul această intervenție:

  1. Există pacienți care se simt rău chiar și la o lună după intervenție?
    ➡ Da, dar în cele mai multe cazuri este vorba de deshidratare. Lipsa lichidelor poate cauza amețeli, greață sau slăbiciune. Se recomandă consumul a cel puțin 2 litri de apă zilnic.
  2. Cât de mari sunt durerile după operație?
    ➡ Durerile sunt gestionabile. În spital, pacientul primește analgezice, iar după externare, disconfortul este redus cu tratament prescris. Recuperarea este, de regulă, rapidă.
  3. Care este cel mai frecvent efect advers?
    ➡ Greața, cauzată în special de anestezia generală. Se tratează cu medicație anti-emetică și dispare în scurt timp.

Ce urmează după operație?

Perioada post-operatorie implică o dietă strictă, în patru faze, care începe cu lichide clare, urmate de alimente pasate, apoi moi și, în cele din urmă, alimente solide în cantități mici. Este esențial ca pacientul să mănânce lent, să evite zahărul și grăsimile în exces și să bea suficientă apă.

Gabriel Fereșteanu a demonstrat că nu e niciodată prea târziu pentru o schimbare majoră, mai ales atunci când aceasta este ghidată de specialiști și determinare personală. Alegerea sa poate inspira mulți români care se confruntă cu probleme de greutate și caută soluții sigure și eficiente.

 

COMMENTS

DISQUS: 0