Gătitul acasă. De ce să îl alegem?

Gătitul acasă. De ce să îl alegem?

Lipsa timpului ne împinge să comandăm tot mai mult de la restaurant. Din dorinţa de a ne elibera de gătit, ajungem să consumăm preparate de-a gata, cărora nu avem cum să le controlăm ingredientele şi, implicit, nici calitatea.

 

2020, primul an de pandemie, i-a făcut pe români să devină fani, dacă nu erau deja, ai serviciilor de food delivery. Preparate precum pizza, burger sau shaorma s-au numărat printre cele mai comandate feluri de mâncare. Este o tendinţă care continuă şi va continua şi acum, şi în viitor. În acest context, Carmen Barcan, terapeut şi adeptă a unui stil de viaţă sănătos, ne ajută să redescoperim puterea unei mese gătite acasă: “Alimentaţia sănătoasă este una dintre cele mai bune investiţii pe care o putem face pentru a ne asigura starea de sănătate pe termen lung, o alimentaţie care ajută atât la menţinerea sănătăţii, cât şi la menţinerea unei activităţi fizice şi mentale corespunzătoare.”

 

MASA GĂTITĂ ACASĂ, PRIETENOASĂ… CU SĂNĂTATEA

Dacă vreţi să slăbiţi ori urmaţi deja un regim alimentar, înseamnă că ştiţi că o masă preparată acasă va fi exact ce trebuie pentru a reuşi să pierdeţi kilogramele nedorite ori să vă menţineţi greutatea. Este simplu de înţeles de ce: puteţi alege ce să mâncaţi, ce să nu mâncaţi, puteţi face combinaţii neaşteptate de ingrediente, puteţi să vă daţi seama ce să mai includeţi, pe viitor, în meniuri, în funcţie de gusturile personale.

 

În schimb, atunci când ieşiţi la restaurant ori comandaţi acasă preparate, riscaţi să consumaţi mai mult decât are nevoie, de fapt, organismul dumneavoastră. Porţiile generoase ne fură energia, şi asta pentru că al nostru corp va avea nevoie de mai mult timp să digere cantitatea pe care i-o servim.

 

„În ziua de azi avem un ritm de viaţă alert în care alimentaţia nu conţine suficiente elemente nutritive şi uităm adesea ceea ce este mai important: să ne asigurăm că alimentaţia noastră conţine substanţe nutritive pentru o sănătate şi o stare generală optimă.” Carmen Barcan, terapeut

 

 Este şi motivul pentru care Carmen Barcan militează pentru mâncarea gătită acasă, acolo unde puteţi planifica totul: porţiile şi ingredientele utilizate, fapt care vă ajută să consumaţi alimente mai sărace în carbohidraţi, cu mai puţin zahăr şi, în general, să reduceţi ingredientele care v-ar putea face rău. Este o modalitate foarte bună, spune Carmen Barcan, de a controla dieta zilnică.

 

GĂTITUL ACASĂ NE AJUTĂ SĂ ECONOMISIM BANI ŞI TIMP 

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, mâncatul acasă vine şi cu plusuri… pentru buzunarul dumneavoastră. Asta doar dacă aveţi grijă să nu umpleţi până la refuz frigiderul cu produse de care veţi uita şi care vor sfârşi la coşul de gunoi. Este un obicei al românilor care ajung să arunce pe an chiar şi 100 de kilograme de mâncare!

Ca să evitaţi risipa, aflaţi că, pe zi, aveţi nevoie cam de 40 de lei pentru mese mai mult decât decente. Dacă veţi ajunge să consumaţi aproape tot ce gătiţi, înseamnă că aţi cheltuit banii aşa cum trebuie.

În cazul în care timpul petrecut în bucătărie vă sperie, aflaţi că astăzi aveţi la îndemână atâtea reţete sănătoase şi rapide, încât puteţi obţine un preparat săţios în nici jumătate de oră!

 

 

GĂTITUL DUCE ŞI LA REDUCEREA STRESULUI

Dincolo de ideea de a mânca, gătitul este o terapie în sine. Deşi poate vă vine greu să credeţi, după o zi obositoare, prepararea mesei acasă poate fi exact ce vă lipseşte, pentru a vă relaxa. Cum este posibil? Specialiştii spun că această activitate oferă un rezultat imediat şi poate fi o formă de meditaţie, întrucât avem control total asupra ei şi, prin urmare, ne deconectăm de la orice poate stresa creierul.

Dacă faceţi această activitate împreună cu cei dragi, obiceiul îşi sporeşte efectele pozitive. Familiie care gătesc şi mănâncă împreună au o relaţie mai bună şi se vor bucura de o stare de sănătate şi mai bună, confirmă studiile.

 

 

GĂTITUL, MAI SIMPLU

Întrucât şi gătitul are trucurile lui, nu uitaţi să apelaţi la ele, pentru a face această activitate şi mai plăcută! În primul rând, ar trebui să evitaţi reţetele foarte complicate, mai ales în zilele în care şi lucraţi. Păstraţi „experimentatul în bucătărie” pentru weekend! De asemenea, gătiţi în cantităţi mai mari, în aşa fel încât să vă puteţi bucura de mâncare şi în zilele următoare. Atenţie, însă! Păstraţi-o în condiţiile corespunzătoare şi nu amânaţi prea mult consumul ei.

În plus, puteţi să învăţaţi mereu tehnici şi reţete noi, în aşa fel încât să nu vă plictisiţi nici de aroma preparatelor, nici de modul în care acestea prind gust.

 

BENEFICIILE UNEI MESE SĂNĂTOASE

O alimentaţie echilibrată asigură o cantitate de calorii adecvată vârstei şi activităţii fiecărei persoane. Dieta ar trebui să fie compusă din proteine (carne, peşte, ouă, lactate, legume), carbohidraţi (zahăr şi făină) şi lipide (uleiuri nesaturate, unt).” – Carmen Barcan, terapeut

Echilibrul nutriţional şi moderaţia sunt, aşadar, punctele forte alei unei diete sănătoase, care trebuie să conţină cel puţin trei mese pe zi. Odată ce conştientizaţi rolul esenţial al alimentaţiei, veţi fi mult mai motivat să faceţi alegeri benefice pentru minte şi trup.

Prin alimentaţia potrivită, asiguraţi nu doar buna funcţionare a organismului, ci îl ajutaţi şi să prevină anumite afecţiuni. Pe scurt, sănătatea cardiovasculară, dar şi cea a sistemului osos şi muscular, precum şi menţinerea greutăţii în limite normale sunt câteva dintre beneficiile unei alimentaţii potrivite.

Prin programele de slăbit personalizate, care sunt responsabile de transformări spectaculoase – interioare şi exterioare – Carmen Barcan a devenit un reper atunci când vorbim despre reuşita în lupta cu kilogramele. Vedete şi nu numai apelează la tehnicile ei inovatoare de transformare corporală.

Datorită rezultatelor spectaculoase, Carmen Barcan a primit în iulie 2021 al doilea trofeu internațional din carieră, pentru „Cel mai bun program de slăbit și cel mai bun concept de beauty”, la cea de-a doua gală mondială I Success Awards, care a avut loc la Cannes!

Pe Carmen Barcan o găsiţi pe reţelele de socializare!

Facebook: @Carmen Barcan

Instagram: @Carmen_Barcan.ro

 

COMMENTS

DISQUS: 0