Tensiuni în creștere în Franța: guvernul lui Macron, în fața unui val de greve și proteste majore, pe fondul scumpirii vieții

Tensiuni în creștere în Franța: guvernul lui Macron, în fața unui val de greve și proteste majore, pe fondul scumpirii vieții

Un marș de protest a avut loc duminică, iar marți, sindicatele au anunțat o uriașă grevă generală, scriu France 24 și Politico.

După două săptămâni de greve care au paralizat activitatea rafinăriilor, mișcarea de protest din Franța dă semne că se va extinde la alte sectoare ale economiei, noi acțiuni de protest fiind planificate în zilele următoare.

O manifestație a stângii împotriva creșterii prețurilor și a schimbărilor climatice a avut loc duminică, înainte de o grevă generală din sectorul public planificată pentru marți, care ar putea perturba transportul în întreaga țară, scrie France 24.

Grevele muncitorilor din sectorul petrolier – nemulțumiți de salarii – au dat peste cap activitatea rafinăriilor și au generat cozi uriașe la benzinării începând de săptămâna trecută, în special în regiunea pariziană și în nordul Franței. Lucrurile nu au revenit încă la normal, în ciuda acordurilor încheiate de patronate cu unele sindicate importante, iar mișcarea riscă să crească în intensitate și amploare.

Contextul economic și social este favorabil unei astfel de mișcări. Inflația a crescut substanțial în urma războiului din Ucraina, iar nemulțumirea sporește în rândul alegătorilor.

Citeşte întreaga ştire: Tensiuni în creștere în Franța: guvernul lui Macron, în fața unui val de greve și proteste majore, pe fondul scumpirii vieții

COMMENTS

DISQUS: 0