Românii ajung rar la dentist, nu pentru că ar avea o dantură fără cusur, ci mai ales pentru că le este frică de toate procedurile pe care le implică o vizită la cabinet. Dacă şi tu te numeri printre cei care amână obţinerea unui zâmbet sănătos din această cauză trebuie să afli că există o soluţie modernă care şterge frica… de stomatolog! Da, se numeşte inhalosedare, iar doctorul Raluca Chivu, medic implantolog şi fondatoarea clinicilor Orizont Dental Clinique, o foloseşte cu succes în rândul pacienţilor de toate vârstele! Află şi tu cum funcţionează!
Inhalosedarea, soluţia modernă care şterge frica de stomatolog
Cât de sigură este procedura?
Deşi denumirea ei te poate pune pe gânduri, stai fără griji! Inhalosedarea este o metodă de sedare conştientă, practic vei şti permanent ce se întâmplă în jurul tău pe parcursul procedurilor de la stomatolog, însă vei uita de teamă! Procedura este cea mai sigură metodă de relaxare, potrivit doctorul Raluca Chivu: „Când aud de inhalosedare, majoritatea pacienţilor au tendinţa de a face un pas înapoi, şi asta pentru că denumirea îi sperie un pic. Dar noi încercăm să îi liniştim! Inhalosedarea nu are nicio legătură cu anestezia generală şi nu are efecte secundare. Practic, la încheierea tratamentului, pacientul va putea pleca pe propriile picioare din clinica stomatologică, fără niciun fel de simptom neobişnuit, cum ar fi o stare de ameţeală sau de greaţă. Singurul lucru pe care îl va simţi va fi o stare profundă de linişte, care contracarează cu succes stresul pricinuit de vizita la dentist.”
Responsabil de acest efect este un gaz ilariant, un mix format din azot şi oxigen, amestecate de un aparat special conceput pentru acest lucru. Gazul nu lasă urme în organism, pentru că nu va fi metabolizat de ficat şi, prin urmare, nu va avea efecte secundare nici acum, nici mai târziu. Imediat după încetarea administrării sale, gazul va fi eliminat prin căile respiratorii, în decursul următoarelor minute, deci rapid şi uşor. Efectul procedurii este imediat, iar intensitatea şi durata vor fi ajustate în funcţie de pacient şi de timpul de tratament. Pe parcursul procedurii vei simţi doar o stare de veselie şi poate o uşoară somnolenţă, avantaje uriaşe, mai ales atunci când vorbim despre tratamente mai complexe sau care se întind pe o perioadă mai lungă de timp.
Cum decurge şi cum te pregăteşti pentru procedură?
Despre inhalosedare trebuie să mai ştii că nu necesită nicio pregătire în avans din partea ta. Iar pe scaunul de stomatolog, această etapă a tratamentului va fi cât se poate de simplă!
DR. RALUCA CHIVU, MEDIC IMPLANTOLOG: „Aparatul care ne furnizează amestecul de gaze este dotat cu o mască specială, pe care o vom aşeza pe chipul pacientului şi îl vom încuraja să respire normal. Într-o primă fază, pacientul va inhala exclusiv oxigen, ulterior protoxid de azot, până la un procent de 30%. La finalul tratamentului, vom scădea treptat cantitatea de azot, pentru a furniza din nou oxigen pur, care va ajuta pacientul să revină la starea iniţială.”
Pe tot parcursul tratamentului, eşti încurajat să colaborezi cu medicul, să răspunzi la diverşi stimuli, iar stomatologul, la rândul său, îţi va monitoriza toate funcţiile vitale, respiraţia şi pulsul. Gazul ilariant poate fi folosit în siguranţă la fiecare vizită la stomatolog, întrucât nu creează dependenţă!
Inhalosedarea, potrivită şi micilor pacienţi!
Inofensiv, mixul de gaz este potrivit şi pentru copiii care trec pragul cabinetelor dentare. De fapt, doctorul Raluca Chivu recunoaşte că cei mai mici dintre pacienţi sunt, de fapt, clienţii numărul 1 al acestei proceduri prietenoase.
DR. RALUCA CHIVU, MEDIC IMPLANTOLOG: „Încurajăm folosirea gazului ilariant în special în rândul copiilor, şi asta pentru că nu ne dorim, sub nicio formă, să traumatizăm micii pacienţi şi, prin urmare, să riscăm să vadă cabinetele dentare ca pe acel Bau-Bau de care trebuie să fugă toată viaţa. Un copil care vine de plăcere la stomatolog are toate şansele ca şi la maturitate să fie un pacient conştiincios, care se va bucura mai mult timp de zâmbetul natural sănătos!”
De fapt, copiii vor deveni mai ascultători şi mai răbdători pe scaunul de la stomatolog, iar confortul le va fi mult îmbunătăţit, fapte care încurajează începerea la timp a tratamentelor şi încheierea lor atunci când trebuie. Dincolo de pacienţii cu anxietate profundă, inhalosedarea mai este recomandată şi în caz de astm bronşic, reflex exagerat de vomă, boli psihice sau în cazul pacienţilor pentru caare anestezia locală nu are efect complet.
DR. RALUCA CHIVU, MEDIC IMPLANTOLOG: „Există însă şi contraindicaţii. Nu aplicăm inhalosedarea atunci când vorbim despre copiii mai mici de 3 ani, femeilor gravide sau celor care încă alăptează, pacienţilor care suferă de boli din sfera ORL sau ale tractului respirator şi nici celor cu boli cardiace majore. Toate aceste informaţii trebuie comunicate medicului specialist, încă de la prima întâlnire.”
Frica de stomatolog are un nume: dentofobie!
Frica de stomatolog este cât se poate de reală şi, cu siguranţă, şi tu ai experimentat-o cel puţin o dată atunci când ai ajuns la cabinete, pentru rezolvarea problemelor dentare. Dentofobia, aşa cum este ea numită de specialişti, este prezentă mai ales în rândul pacienţilor care s-au confruntat cu experienţe traumatice la stomatolog, aspect destul de frecvent, mai ales în trecut, atunci când aparatura nu era foarte avansată, iar un singur medic realiza toate tipurile de proceduri.
„Durerea este de departe cel mai puternic stimul al acestei anxietăţi dentare. Din fericire, astăzi toate procedurile pot fi realizate fără disconfort, graţie dispozitivelor moderne, cum ar fi, de pildă, laserul dentar, care nu mai pricinuieşte nici măcar sângerare. Zgomotele şi mirosurile specifice din cabinete sunt alţi factori care declanşează teama, laolaltă cu frica de anestezie şi de injecţii. Personal, am încercat să facem din cabinetele Orizont Dental Clinique spaţii prietenoase, dotate cu cele mai moderne aparate, care, alături de inhalosedare să le şteargă pacienţilor din minte imaginea vechilor clinici stomatologice.”, declară doctorul Raluca Chivu.
Neînfruntată, dentofobia riscă să îţi afecteze întregul zâmbet şi chiar întreaga stare de sănătate: o simplă carie netratată astăzi poate însemna tratamentele costisitoare, invazive şi tehnicile de reconstrucţie dentară de mâine! În unele cazuri, dentofobia este atât de gravă, încât necesită consultarea unui specialist psiholog sau psihiatru! Tu cât de curajos eşti, atunci când ajungi la stomatolog?
*Acest articol este STRICT informativ! Pentru date suplimentare şi soluţii personalizate, adresează-te unui specialist!*
Detalii despre doctorul Raluca Chivu şi clinicile Orizont Dental Clinique găsiţi în mediul online:
COMMENTS