Doctorul Alin Bortolini: ,,Tendințele în chirurgia estetică modernă sunt dictate de cerințele pacienților”

Doctorul Alin Bortolini: ,,Tendințele în chirurgia estetică modernă sunt dictate de cerințele pacienților”

În epoca vitezei, visăm să trăim mai mult, să mâncăm mai cumpătat şi, nu în ultimul rând, să sfidăm prin frumuseţe trecerea timpului. Pentru fiecare se cercetează intens, însă probabil una dintre cele mai avansate industrii rămâne cea a chirurgiei estetice, „duhul din lampă” al zilelor noastre, care ne împlineşte orice dorinţă legată de aspectul fizic. Doctorul Alin Bortolini, unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de frumos din România, ne invită să descoperim tainele acestei lumi fascinante, mereu dominată de nou. Fondator al clinicii Be Perfect, specialistul în chirurgie plastică şi estetică dăruieşte pacienţilor nu doar perfecţiunea fizică, ci şi confortul psihic de a arăta exact aşa cum îşi doresc. În rândurile următoare, aflaţi de la un profesionist al medicinei frumuseţii ce înseamnă chirurgia estetică de astăzi şi de mâine şi care sunt tendinţele care o domină acum şi în viitor.

 

Ce înseamnă pentru doctorul Alin Bortolini „frumuseţea”? Cum aţi defini o femeie frumoasă?

Fiecare femeie este frumoasă prin felul ei de a fi, dar ceea ce o face într-adevăr să strălucească este propria fericire şi încrederea în sine. Prin natura profesiei mele am observat că pacientele renasc după o operaţie estetică. Oamenii văd exact ceea ce crezi tu despre tine, iar pentru mine, o femeie este frumoasă atunci când are încredere în ea, zâmbeşte, emană sensibilitate şi feminitate.

Activaţi într-o zonă dominată de schimbări, de tendinţe, de noutăţi. Cât de importantă este, în acest context, formarea continuă a unui specialist în frumuseţe? Cum este în cazul dumneavoastră?

Pasiunea mea pentru frumos mă îndeamnă să mă pregătesc continuu. De aceea, particip constant la cursuri de formare profesională şi la congrese de specialitate în domeniul chirurgiei plastice şi estetice. Vreau să le ofer pacienţilor mei încrederea că au ajuns pe mâini bune. În calitate de chirurg plastician este esenţial să fii la curent cu toate noutăţile din domeniul estetic, pentru că discutăm despre o industrie, pe cât de plină de satisfacţii, pe atât de plină de schimbări. Cred cu tărie că pentru un medic educaţia nu ar trebui să se oprească niciodată.

 

De la debutul pandemiei şi până în prezent, la nivel mondial, s-au efectuat peste 30 de milioane de intervenţii estetice, arată Societatea Americană a Chirurgilor Plastici. Cum sesizaţi că s-a schimbat din 2020 până în 2022 industria operaţiilor de înfrumuseţare şi care au fost cele mai solicitate proceduri în acest interval de timp?

Chirurgia estetică a cunoscut, în perioada pandemică, o evoluţie semnificativă şi în cadrul clinicii Be Perfect. Cei dornici de o schimbare au văzut în aceşti doi ani perioada ideală să apeleze la chirurgia frumuseţii. De ce? Pentru că au reuşit să se recupereze în intimitatea propriei case şi în ritm propriu după intervenţii, fără ca cineva să observe tot acest proces. Rinoplastia a fost una dintre cele mai căutate operaţii, tocmai datorită obligativităţii respectării măsurilor de izolare din pandemie, izolare care i-a ajutat în recuperare. Şi blefaroplastia a devenit tot mai căutată. Stresul şi oboseala provocate de pandemie au lăsat urme clare, iar această intervenţie a reuşit să le redea pacienţilor mei aspectul tineresc al ochilor în doar câteva zile. De asemenea, domnişoarele şi doamnele care au dorit să îşi pună în valoare feminitatea au ales augmentarea mamară.

 

Româncele sunt considerate printre cele mai frumoase femei din lume! Cu toate acestea ţara noastră se află în top, la nivel mondial, atunci când vine vorba despre cererea pentru intervenţii estetice. De ce?

Româncele sunt cu adevărat femei frumoase! Tocmai pentru că sunt conştiente de acest aspect îşi doresc să menţină această frumuseţe cât mai mult timp. Vor să arate mereu fresh, să se simtă bine cu ele însele, să arate impecabil, iar intervenţiile estetice le oferă aceste avantaje.

 

Valoarea pieţei de chirurgie şi medicină estetică din România a depăşit pragul de 130 de milioane de euro, potrivit datelor. Care sunt cele mai cerute operaţii la ora actuală, în rândul femeilor, la clinica Be Perfect?

În prezent, intervenţiile la nivelul chipului sunt la fel de căutate în rândul femeilor precum cele care se efectuează la nivelul corpului. Mă refer aici la blefaroplastie, rinoplastie, implant mamar, labioplastie şi abdominoplastie. Femeile îşi doresc să fie unice, să se simtă bine cu noile forme, să aibă şi mai multă încredere în ele.

 

Ştim că a crescut şi ponderea bărbaţilor care apelează la proceduri estetice. Ce diferenţă de cerere sesizaţi acum, comparativ cu situaţia din urmă cu 5-10 ani, şi care sunt intervenţiile-vedetă în rândul sexului puternic la Be Perfect?

În ultima perioadă, numărul persoanelor care apelează la chirurgia estetică masculină este într-o continuă creștere la Be Perfect. Bărbații, la fel ca femeile, vor să se menţină tineri, să-şi accentueze sau, din contră, să îşi modifice total anumite trăsături. Unii dintre ei apelează la intervenţii simple, precum corectarea ridurilor din zona frunţii cu ajutorul toxinei botulinice şi la terapia PRP pentru regenerarea podoabei capilare. Alţii apelează la operaţii estetice mai complicate, ca, de pildă, ginecomastia, otoplastia, rinoplastia sau blefaroplastia. Indiferent de opţiunea lor, un lucru este cert: intervenţiile de acest tip au un efect psihologic pozitiv asupra lor.

 

Printre pacienţi, aveţi şi multe vedete care apelează la ajutorul Be Perfect pentru a arăta exact aşa cum se numeşte clinica pe care aţi fondat-o. Cum aţi descrie relaţia perfectă dintre medic şi pacient şi cât de mult contează experienţa clientului în promovarea imaginii clinicii?

Consider că medicul și pacientul trebuie să facă echipă, însă pentru a se ajunge aici este nevoie de o comunicare deschisă, bazată pe sinceritate şi pe respect reciproc. Sunt o fire empatică, prietenoasă şi tocmai pentru că ştiu că atunci când aud cuvântul „operaţie” oamenilor le este greu să îşi gestioneze teama şi emoţiile, prin Be Perfect mi-am dorit să schimb experienţa la medic: vreau ca pacienţii să privească momentul ca pe o etapă inedită în viaţa lor, care le va aduce satisfacţie şi pe care o vor împărtăşi mulţumiţi cu cei dragi.

În cariera dumneavoastră, ce intervenţii v-aţi văzut nevoit să refuzaţi şi de ce?

Din punctul meu de vedere, chirurgia estetică este o artă, iar concepţia pacientului despre frumuseţe este posibil să nu fie chiar întotdeauna aceeaşi cu cea a chirurgului. Este responsabilitatea mea să îmi „educ” pacienţii, astfel încât să inţeleagă diferenţa colosală dintre o înfăţişare pusă în valoare şi una vizibil nenaturală. Atunci când pacienţii îşi doresc intervenţii estetice care contravin acestor principii, mă văd nevoit să refuz cererea.

 

Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, o intervenţie estetică realizată cu succes?

Vorbim despre o intervenţie estetică realizată cu succes atunci când pacientul meu este mulţumit şi fericit de rezultatul obţinut! Este emoţionant momentul în care pacientul se vede pentru prima dată în oglindă după o intervenţie chirugicală. De cele mai multe ori, transformările sunt cu adevărat spectaculoase, iar reacţiile de bucurie îmi confirmă că am facut o treabă excelentă. Mă simt extrem de norocos că practic această meserie, iar satisfacţiile profesionale şi umane pe care mi le oferă sunt unice şi greu de cuprins în cuvinte.

 

Cum preconizaţi că va arăta această industrie a frumuseţii în viitor?

Până în prezent s-au făcut progrese extraordinare în ceea ce priveşte chirurgia estetică şi plastică. Există tehnici şi echipamente din ce în ce mai performante, care ajută pacienţii să obţină rezultate net superioare, comparativ cu ceea ce se întâmpla în urmă cu nu foarte mulţi ani. Cu siguranţă, ele vor fi şi mai dezvoltate în viitor! Poate, cine ştie, vom utiliza inteligenţa artificială la ordinea zilei. Cert este că acest elan  tehnologic ne va simplifica noua, medicilor, munca şi va reduce timpul de recuperare, dar şi durerile post-operatorii ale pacienţilor. Tendinţele în chirurgia estetică modernă sunt şi vor rămâne, cred eu, dictate de cerinţele pacienţilor care îşi doresc o schimbare sau o îmbunătăţire de look, astfel încât să ajungă la cea mai bună versiune a lor.

 

 

COMMENTS

DISQUS: 0