Întregul sistem bancar, format din 34 de bănci, a încheiat primul semestru cu un profit record

Întregul sistem bancar, format din 34 de bănci, a încheiat primul semestru cu un profit record

Băncile mari au raportat pentru primul semestru (S1) din 2022 preponderent profituri în creştere faţă de S1/2021, în condiţiile majorării creditării şi creşterii veniturilor odată cu ascensiunea dobânzilor, după saltul ROBOR, dar şi ca urmare a scăderii costului riscurilor şi a provizioanelor.

Cele mai profitabile trei bănci mari au fost în S1/2022 BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen, cu câştiguri cumulate de peste 2,5 mld. lei, adică mai mult de jumătate din câştigul total al sistemului. Iar dacă adăugăm şi Raiffeisen şi UniCredit şi punem împreună câştigurile celor mai profitabile cinci bănci din România se depăşeşte 3,5 mld. lei, adică peste 75% din câştigul total al sistemului românesc.

Lider în topul celor mai profitabile bănci mari a fost în primul semestru din acest an BCR, a doua cea mai mare bancă după active, care a obţinut un profit net de peste 1 mld. lei, în creştere cu 51% faţă de S1/2021.

Pe locul 2 în topul băncilor profitabile a fost Banca Transilvania, care conduce clasamentul instituţiilor de credit după active, banca raportând un câştig net de 907 mil. lei, cu 1% peste câştigul din S1/2021.

 

Citește continuarea pe businessmagazin.ro

Sursă: www.businessmagazin.ro

 

COMMENTS

DISQUS: 0