Județele din România în care mai puțin de o treime dintre locuitori lucrează

Județele din România în care mai puțin de o treime dintre locuitori lucrează

România a pierdut în ultimii zece ani peste un milion de locuitori, conform datelor provizorii ale recensământului 2022, transmise de Institutul Național de Statistică.

Populația României este de 19.053.815 de persoane, dintre care 8,185 de milioane reprezintă populația activă: 7,689 de milioane de persoane care lucrează și 495.800 de șomeri.

Există și două județe unde lucrează mai puțin de o treime dintre locuitori.

Județe în care lucrează mai puțin de o treime dintre locuitori

Sunt Vrancea – 31,6% și Mehedinți – 32,9%.

Populația inactivă cuprinde 10,868 milioane de persoane, din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezentă două cincimi – 39,5%, iar elevii și studenții aproape o treime – 32,0%.

Totuși, unii specialiști au subliniat că recensământul nu a fost bine organizat și că datele înregistrate nu ar fi tocmai cele reale.

Zonele cu cei mai puțini șomeri

Cel mai mare grad de ocupare îl are populația din județul Ilfov și din București, unde lucrează mai mult de jumătate dintre locuitori – 52,2%, respectiv 50,8%.

Cea mai mică rata a șomajului este în București (1,1%), urmat de alte trei județe: Cluj, Timiș și Ilfov, cu o pondere a șomajului de 1,3%. În schimb, în județul Vaslui se înregistrează cea mai mare pondere a populației fără un loc de muncă, de 5,1% din populația rezidentă a județului.

Cea mai mică pondere a pensionarilor este în județul Ilfov, cu 15%, iar în județul Hunedoara este cea mai mare de aproape 30%.

Sursa: Adevărul.ro

COMMENTS

DISQUS: 0