Martie este luna dedicată luptei împotriva cancerului colorectal.

Martie este luna dedicată luptei împotriva cancerului colorectal.

Martie este luna dedicată luptei împotriva cancerului colorectal.

Dr. Balaban Vasile medic specialist Gastroenterologie al centrului medical „DR. Furtuna Dan” ne explica importanta investigaţiei endoscopice pentru depistarea cancerului colorectal.

Cancerul colorectal este cea de-a treia cea mai frecventă formă de cancer la bărbaţi şi cea de-a doua la femei, la nivel mondial. Potrivit datelor Cancer Today (platformă online cu date epidemiologice despre cancer dezvoltată de Agenţia lnternaţională pentru Cercetarea Cancerului, parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii), în 2012 s-au înregistrat peste 1.3 milioane de cazuri noi de cancer colorectal şi 694000 decese. Aceleaşi statistici arată că în România sunt diagnosticate anual circa 5700 cazuri de cancer colorectal şi se înregistrează peste 3000 decese din cauza acestei forme de cancer.


Luna martie este dedicată informării şi conştientizării cancerului colorectal în populaţie, cu atenţie specială asupra screeningului pentru această afecţiune. Spre deosebire de alte forme de cancer, cel colorectal beneficiază şi de prevenţie, prin colonoscopie. Cancerul colorectal se dezvoltă de cele mai multe ori prin transformarea malignă a polipilor colonici; dacă sunt detectaţi precoce, polipii pot fi excizaţi în timpul colonoscopiei, împiedicând astfel progresia lor către cancer. Colonoscopia cu rezecţia polipilor colonici s-a dovedit a reduce cu mai mult de jumătate mortalitatea prin cancer colorectal.


Colonoscopia este o investigaţie endoscopică prin care se examinează interiorul intestinului gros, cu ajutorul unui tub flexibil care are prevăzut în capăt o cameră. În mâinile unor medici cu experienţă, colonoscopia este o investigaţie sigură şi eficientă. Premisa unei colonoscopii de calitate este o bună pregătire a colonului, prin administrarea unor soluţii laxative si menţinerea unor recomandări de regim în ziva precedentă examinării. Pentru confortul pacientului, colonoscopia se poate efectua sub sedare.


Ai peste 50 ani sau cazuri de cancer colorectal în familie? Adresează-te specialistilor de la Centrul medical „DR. FURTUNA DAN” pentru a efectua screeningul pentru cancer colorectal.

Centrul Medical „DR. FURTUNA DAN”

Strada Leonte Anastasievici Nr. 34, Sector 5, Bucuresti
Strada Teius Nr. 3, Bucuresti

Email: [email protected]
Web: www.fdmedical.ro

Informatii & programari: 0720 225 212 / (031) 080 9870 / (031) 080 9871 / (031) 080 9872

 

 

COMMENTS

DISQUS: 0