Oamenii cu cele mai mari șanse de a ajunge la 90 de ani

Oamenii cu cele mai mari șanse de a ajunge la 90 de ani

A fost identificat profilul omului longeviv. Este vorba despre femeile înalte şi slabe. Ele au şanse să trăiască până la 90 de ani. Speranţa lor de viaţă este influenţată de dimensiunile corpului mai mult decât în cazul bărbaţilor. Dar şi activitatea fizică are un cuvânt de spus, relevă un studiu publicat recent de o revistă de specialitate.

Hormonii, genele şi stilul de viaţă sunt factori care fac diferenţa între femei şi bărbaţi când vine vorba de longevitate. Studiul a început în 1986, cu peste 120.000 de subiecţi cu vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani. 34,4 la sută dintre participante au supravieţuit până la 90 de ani.

Speranța de viață la bărbați crește dacă sunt sportivi

A contat înălţimea peste medie, greutatea scăzută şi faptul că s-au îngrăşat foarte puţin în perioada de studiu. Cercetătorii au descoperit că femeile cu peste 1,80 m înălţime au şanse mai mari cu 31 la sută să devină nonagenare. La bărbaţi, contează mai mult activitatea fizică. Aceia care fac 90 de minute de sport pe zi sunt cu 39 la sută mai predispuşi să atingă vârsta de 90 de ani. Şi fiecare jumătate de oră în plus le mai adaugă 5 procente la şanse.

COMMENTS

DISQUS: 0