Piatră prețioasă, descoperită în Israel

Piatră prețioasă, descoperită în Israel

Selfie-ul poate declanşa tulburări de comportament
De ce sa consumam produse BIO ?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie: „Tolerez greselile firesti intr-o curba de invatare”
Cel mai murdar loc dintr-un aeroport. Nu este la toaletă!
Esplanada catedralei Notre-Dame, redeschisă publicului

O societate minieră israeliană a descoperit un nou mineral care nu mai fusese depistat până acum pe Terra. Materialul, botezat carmeltazit, a fost adăugat recent pe lista oficială a mineralelor cunoscute, listă întocmită de Asociația Internațională de Mineralogie.

Carmeltazit este numele noului mineral descoperit de compania minieră pentru pietre prețioase Shefa Yamim într-o vale de sub Muntele Carmel, în nordul Israelului. De aici și numele de carmeltazit – de la locul de unde provine, dar și de la metalele pe care le conține: titan, aluminiu și zirconiu. Piatra a fost prezentată luna trecută de un grup de oameni de știință, scrie Haaretz.

Descoperirea nu este chiar atât de recentă, pentru că mai mulți profesori universitari din Australia și Italia au putut să-i studieze proprietățile timp de peste trei ani. Acest mineral, de culoare închisă, era conținut – sub forma unor mici inserții (materiale conținute în interiorul altui mineral)  – în safirul Carmel, o piatră prețioasă care deocamdată s-a găsit numai în Israel și pe care compania Shefa Yamim a depistat-o în râul Kishon. Potrivit BBC, cea mai mare piatră de tipul safir Carmel găsită până în prezent are 33,3 carate.

Ce este carmeltazitul

Mineralul s-a format în urma exploziilor vulcanice care au avut loc în această zonă în perioada cretacică. Carmeltazitul seamănă, de altfel, cu un safir în ceea ce privește compoziția chimică, dar și la culoare. Formula chimică a carmeltazitului este ZrAl2Ti4O11.

„Amestecul mineral din care este constituit carmeltazitul fusese identificat anterior în roci care proveneau însă din spațiul extra-atmosferic”, a declarat pentru Haaretz Abraham Taub, directorul companiei miniere.

COMMENTS

DISQUS: 0