Plecarea unui Mare Econom: Ilie Șerbănescu ne-a Lăsat la 81 de Ani

Plecarea unui Mare Econom: Ilie Șerbănescu ne-a Lăsat la 81 de Ani

Într-o zi tristă pentru lumea economică și intelectuală românească, ne despărțim de Ilie Șerbănescu, unul dintre cei mai apreciați economiști și analiști ai noștri, care a trecut în neființă la venerabila vârstă de 81 de ani. O voce critică și lucidă, Șerbănescu a lăsat în urmă un impresionant corpus de lucrări și analize economice care au modelat gândirea economică românească contemporană.

Un Parcurs Exemplar în Economie

Născut pe 20 iunie 1942, Ilie Șerbănescu și-a dedicat viața studiului economiei, absolvind cu brio Academia de Studii Economice din București. Cu un doctorat în economie obținut în 1978, Șerbănescu a îmbogățit bibliografia de specialitate cu lucrări fundamentale precum „Corporațiile transnaționale” și „Terra portret în alb-negru”, lucrări ce au analizat cu acuratețe și profunditate dinamica economică globală și locală.

Un Critic al Reformei Economice Post-Decembriste

Pe lângă activitatea sa academică, Ilie Șerbănescu a fost un comentator activ și aspru al proceselor economice post-decembriste din România. A criticat vehement jumătățile de măsură adoptate în reforma economică și a subliniat costurile sociale ale acestora, teme dezvoltate în lucrările sale „Reforma economică în România: jumătățile de măsură dublează costurile sociale” și „Manifestul partidului imobilist”.

Contribuții în Sfera Publică și Politică

Dedicația sa pentru îmbunătățirea cadrului economic din România l-a adus pe Ilie Șerbănescu în atenția guvernanților, fiind numit ministrul Reformei în cabinetul Ciorbea remaniat. Deși mandatul său a fost scurt, a rămas în memoria colectivă ca un reformator sincer, dedicat cauzei modernizării economice a României.

Un Omagiu pentru un Gânditor Remarcabil

Plecarea sa lasă un gol în inimile celor care l-au cunoscut și în comunitatea economică din România. Ilie Șerbănescu a fost nu doar un econom ist de marcă, dar și un mentor pentru mulți și un exemplu de integritate intelectuală. Moștenirea sa va continua să inspire și să ghideze generațiile viitoare de economiști și analiști.

Ne despărțim de Ilie Șerbănescu cu profund respect și recunoștință pentru contribuțiile sale valoroase la dezvoltarea gândirii economice românești. Gândurile noastre sunt alături de familia sa în aceste momente dificile. Odihnească-se în pace!

COMMENTS

DISQUS: 0