Postul și dieta echilibrată din perioada sărbătorilor

Postul și dieta echilibrată din perioada sărbătorilor

Postul este una dintre practicile spirituale cele mai des întâlnite în toate culturile și religiile. Creștinismul nu face abstracție de la această valoare având uneori reguli considerate mai puțin stricte decât în alte culte religioase. În timpul postului oamenii sunt îndemnați să evite consumul de carne sau alte produse de proveniență animală. O dietă echilibrată în această perioadă este benefică pentru organism, dar uneori pot exista mai multe „capcane” la care specialiștii ne averizează să fim atenți.

Alimente cât mai variate

Dieta de post echilibrată trebuie neapărat să includă alimente cât mai diverse, pentru a asigura necesarul de nutrienți. În primul rând, trebuie să conțină fructe și legume proaspete, preferabil specifice sezonului, pentru a beneficia de vitaminele și mineralele esențiale. Alimentele pe bază de plante trebuie consumate în cantități generoase pentru a suplini proteinele de proveniență animală.

Orezul, pastele sau cartofii, alimentele bogate în carbohidrați pot fi de asemenea incluse în dietă, dar cu grijă și moderație. De asemenea este foarte important să avem incluse leguminoase în cantități ridicate, precum naut, fasole, linte, pentru a asigura necesarul de proteine și fibre.

Capcanele dietei, alimentele procesate

Din nefericire cele mai multe dintre capcanele postului sunt alimentele procesate. Acest tip de hrană poate fi consumat, dar cu moderație, deoarece sunt adesea bogate în zahăr, sare și grăsimi. De asemenea, acestea sunt din păcate lipsite de nutrienții esențiali astfel, nua sigură baza dietei echilibrate de post.

Un alt aspect foarte important este includerea alimentelor bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, nucile, semințele sau uleiurile vegetale. Toate acestea conțin acizi grași esențiali, omega-3 și omega-6, care nu trebuie să lipsească pentru sănătatea creierului și a inimii.

O altă „capcană” a dietei de post este consumul excesiv de dulciuri. Chiar dacă ele nu conțin neapărat produse de origine animală sunt bogate în zahăr și calorii. Ca o alternativă specialiștii recomandă fructele pentru a satisface pofta de dulce.

În concluzie, o dietă de post echilibrată trebuie să conțină multe legume și fructe de sezon, grăsimi sănătoase pe care le putem găsi în avocado, nuci sau linte, dar trebuie să evităm pe cât posibil alimentele procesate. Prin respectarea acestor factori te vei putea bucura de un corp și o minte sănătoasă.

Pe aceeași temă te-ar putea interesa:

Căpșunele, un aliat de nădejde în dietă

Sursa: HOTNEWS

COMMENTS

DISQUS: 0