Sindromul de ochi uscat.

Sindromul de ochi uscat.

Sindromul de ochi uscat.

Saptamana aceasta am stat de vorba cu  medicul specialist  al Centrului Medical „DR FURTUNA DAN”, Dr. Alice Munteanu despre sindromul de ochi uscat. Iata ce trebuie sa stii:

    Sindromul de ochi uscat, numit si keratoconjunctivita sicca, este o afectiune frecvent intalnita la toate categoriile de varsta si se caracterizeaza printr-un deficit de secretie a lacrimilor ce determina aparitia ochilor rosii, inflamati .
    Simptomele afecteaza de cele mai multe ori ambii ochi si includ: senzatie de ochi uscati, iritati, de corp strain sau arsura, care se agraveaza spre sfarsitul zilei, lacrimare excesiva (apare ca raspuns al organismului la alterarea calitatii filmului lacrimal).
    De asemenea ochii devin rosii, pleoapele sunt lipite la trezire, acuitatea vizuala poate fi afectata temporar, de obicei pana cand pacientul clipeste. Aceste simptome sunt de obicei blande, desi exista si cazuri in care pacientul resimte un disconfort intens sau in care apar complicatii ale sindromului de ochi uscat.
    Cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt multiple: climat cald si cu vant puternic, portul lentilelor de contact, diferite patologii oculare sau perioculare cum ar fi blefarita, diverse boli sistemice (poliartrita reumatoida, diabet, tiroidopatii), efecte adverse la anumite medicamente (betablocante, antihistaminice, diuretice), schimbari la nivel hormonal (menopauza, sarcina, utilizarea de contraceptive orale).
     Studiile au aratat ca femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii si ca desi sindromul de ochi uscat poate aparea la orice varsta, incidenta creste cu varsta (unul din trei pacienti trecuti de 65 de ani sufera de aceasta afectiune).
     „Computer vision syndrome” este un tip particular de sindrom de ochi uscat ce apare la pacientii care utilizeaza calculatorul sau alte tipuri de display multe ore zilnic si este caracterizat prin diminuarea reflexului de clipire, cefalee, vedere incetosata, ochi iritati, dificultate in a focaliza un obiect anume, simptome care de obicei sunt agravate de conditii de iluminare necorespunzatoare.

Filmul lacrimal reprezinta pelicula de lacrimi care asigura lubrifierea oculara si are trei straturi:

1. Componenta lipidica (stratul extern) – este secretat de glandele meibomiene si are rolul de a preveni evaporarea stratului apos
2. Componenta apoasa (stratul mijlociu)
3. Componenta mucoasa (stratul intern) – asigura aderarea filmului la suprafata oculara
Perturbarea acestui echilibru intre cele trei componente ale lacrimilor determina aparitia sindromului de ochi uscat. Exista teste speciale pentru evaluarea filmului lacrimal (examinarea microscopica a glandelor meibomiene, test Schirmer, BUT, etc) si care ne pot oferi informatii foarte utile in vederea stabilirii unui tratament adecvat fiecarui pacient in parte.

    Optiunile terapeutice sunt stabilite in urma unui consult oftalmologic amanuntit, trebuie adaptate tipului de sindrom de ochi uscat, severitatii simptomatologiei, si includ:

– prescriptia de lacrimi artificiale (exista o multitudine de produse de acest fel, fiecare cu proprietati diferite, de aceea este indicat ca pacientul sa fie indrumat de catre specialist in alegerea tipului de lacrimi artificiale)
– dopuri de silicon – au rolul de a intarzia resorbtia lacrimilor, oferind astfel o lubrifiere mai buna a suprafetei oculare
– diverse suplimente cu rolul de a stimula secretia lacrimala
– tratamentul afectiunilor asociate (cum ar fi blefarita) cu ajutorul picaturilor sau unguentelor oftalmice, comprese calde, masaj palpebral, igiena riguroasa a pleoapelor.

COMMENTS

DISQUS: 0