Somnul de după-amiază reduce riscul unui atac cerebral

Somnul de după-amiază reduce riscul unui atac cerebral

Cercetătorii au descoperit că dormitul după-amiază o dată sau de două ori pe săptămână ar putea reduce șansa de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Studiul a fost făcut pe 3.462 de rezidenți selectați la întâmplare din Lausanne, Elveția, cu vârste cuprinse între 35 și 75 de ani.

Pe parcursul a trei ani, cercetătorii au adunat săptămânal datele privind somnul de la persoanele cuprinse în studiu, iar apoi le-au urmărit timp de cinci ani evoluția stării de sănătate. Aproape 60 la sută dintre participanți au spus că nu dorm în timpul zilei, în timp ce unul din cinci participanți trage un pui de somn o dată sau de două ori pe săptămână. Aproape un sfert dintre cei analizați dorm de trei sau mai multe ori.

Somnul de după-amiază, beneficii asupra inimii

În perioada analizată, cercetătorii au constatat că subiecții lor au suferit 155 de accidente cardiovasculare, fatale și non-fatale. Studiul a concluzionat că somnul de după-amiază are cele mai multe beneficii asupra sănătății cardiovasculare. Subiecții care au dormit o dată sau de două ori pe săptămână au prezentat un risc cu 48% mai scăzut de accident cardiovascular decât celelalte categorii. Autorii studiului spun că nu au constatat aceleași îmbunătățiri și în cazul celor care dorm zilnic și nici care este durata optimă a somnului de după-amiază. Totuși, se pare că un pui de somn între 20 și 30 de minute în prima parte a după-amiezii este varianta perfectă.

COMMENTS

DISQUS: 0