Totul despre obezitate! Tot ce trebuie să știi! Cauze și remedii!

Totul despre obezitate! Tot ce trebuie să știi! Cauze și remedii!

Obezitatea trebuie să înceteze să mai fie privită altfel decât ceea ce este: o boală care are nevoie de tratament. O persoană obeză nu este în primul rând un om care mănâncă prea mult, este mai întâi de toate un om bolnav. Obezitatea reprezintă creșterea greutății pe seama țesutului adipos cu mai mult de 20% față de greutatea ideală. Trebuie să avem grijă și să ne luam măsuri, fapt adresat în special celor care nu au o greutate stabilă, și care tinde să crească.

Mai mulți factori participă la apariția ei!

Obezitatea se consideră azi a fi rezultatul unor asocieri de factori genetici, psiho-sociali, de mediu și a unor influențe culturale, a căror interacțiune generează o alterare complexă, atât a reglării apetitului, cât și a nivelului metabolismului energetic.

Despre cauzele obezității, dar și despre remediile aduse, am aflat detalii de la terapeutul Carmen Barcan:

Cauze:

  • Pe primul loc în apariția obezității se situează obiceiurile alimentare nesănătoase.

,,S-a modificat felul în care ne hrănim: mâncăm în grabă micul dejun sau renunțăm la el, am transformat cina în masă principală a zilei, înlocuind dejunul, compensăm prin numeroase suplimentări între mese, sau chiar ronțăim continuu, toate acestea fiind o consecință directă a ritmului alert al vieții de zi cu zi și a scăderii timpului alocat meselor. Totuși  stilul de viață echilibrat trebuie să existe chiar și în cazul unui program necontrolabil! Se spune că ne luam măsuri de precauție! Ne adaptăm zi de zi, găsind o soluție de rezolvare! Până la urmă suntem foarte importanți, nu- i așa?”

 

  • ,,Orice afecțiune este intensificată atunci când există factori de stres, deoarece în asemenea condiții subiectul în cauză nu mai respectă regulile sugerate necesare unui stil de viață echilibrat. Întotdeauna emoțiile negative sunt menite să accentueze problemele de sănătate, motiv pentru care o bună gestionare a acestora va reduce riscul accentuării bolii.”

Incapacitatea de a ajunge la o formă fizică placută și de a o menține este adesea privită ca o manifestare a lipsei de voință. De aici, un intreg șir de complexe de inferioritate, lipsa de încredere în capacitățile proprii, nemulțumiri privind imaginea personală și un nivel scăzut de autoapreciere, ducând la caracterul predominant depresiv al persoanei obeze. ,,Percepția socială marginalizează obezul, il stigmatizează și îl izolează, el având dificultăți în a dobândi respect social și în a-și rezolva nevoi comune, cum ar fi încercarea de a-și găsi un partener de viață sau un loc de muncă. Cunoașterea propriilor dorințe vă este de ajutor pentru a vă îndrepta cursul vieții în direcția dorită. Măsura în care ești capabil să speri atunci când te confrunți cu probleme grave definește un etalon al înțelepciunii tale.”

 

  • Sedentarismul a devenit cel mai de temut inamic al omului! Stilul de viață sedentar face referire la perioadele prelungite de repaus des întâlnite atât în rândul adulților care stau ore întregi în șezut în fața monitoarelor la locul de muncă, comunică mai mult electronic și folosesc doar mașina pentru transport, cât și în rândul copiilor care sunt acaparați de jocurile și device-urile electronice.

 

Riscurile obezității:

Pacientul supraponderal sau cel obez este predispus apariției bolilor cardiace, pulmonare, a diabetului zaharat, boli ale articulațiilor, probleme legate de infertilitate.

 

Remedii:

“Îmi doresc să uitați pentru o clipă tot ce vă apasă și să ne gândim cum am putea face ca sănătatea și frumusețea să fie un întreg. Când spunem sănătate, de fapt spunem frumusețe iar când spunem frumusețe, spunem doar frumusețe. Există o formulă magică pentru a dobândi acest întreg? Nimic nu poate reuși fără sănătate fizică și mentală, dar în prezența ei, orice frumusețe poate fi materializată. Această formulă vă poate asigura fericirea în viață. Ea poate fi exprimată într-un singur cuvânt plin de forță. Iată-l: REALITATEA. Pentru a avea un stil de viaţă în care să primeze sănătatea, va trebui să echilibrăm buna nutriţie cu exerciţiile fizice regulate, odihna adecvată, atitudinea pozitivă și evitarea factorilor de stres.“- Carmen Barcan

 

  • Alimentația sănătoasă presupune să consumam toate substanțele nutritive de care corpul are nevoie!

,,Alimentația la o persoană care suferă de obezitate este recomandată în funcție de rezultatele analizelor și de celelalte boli asociate . Ulterior, alimentația este adaptată în funcție de afișajul zilnic al cântarului și de evoluția stării de sănătate a persoanei respective. Se iau în calcul și preferințele alimentare pentru a ușura o bună implementare a meniului sugerat. Nu se  finalizează recomandarea dietetică făra acordul clientului, deoarece un rezultat bun se obține în echipă! Orele de masă vor fi în schimb stabilite  cu precizie și pauzele între mese vor fi obligatorii, cu excepția celor care au alte recomandări de la medicul curant. Cantitatea va fi întotdeauna respectată și consumul de apă în aceeași măsură.”

 

  • Mișcarea este foarte importantă!

“O persoană care suferă de obezitate are nevoie de recomandări precise si când este vorba despre mișcare fizică. În funcție de gradul de obezitate se adaptează inclusiv procedurile aferente. Specialistul este cel care recomandă schema de lucru. Singurul tip de mișcare care nu necesită  recomandarea specialistului este mersul pe jos.

Exerciţiile fizice au un rol important în menţinerea sănătăţii. Beneficiile unui program de exerciţii fizice sunt numeroase: gândire logică şi pozitivă, anxietate redusă, un nivel ridicat de energie, tonifiere musculară şi nu în ultimul rând, o părere bună despre propria persoană.“

 

Obezitatea la copii

Greutatea excesivă a copiilor trebuie să fie un prim semnal de alarmă pentru părinții acestora. Prezența obezității în copilărie ne arată o mare probabilitate de menținere a obezității și în viața adultă.

Copiii supraponderali sau obezi au mai multe șanse să rămână obezi ca adoleșcenți decât copiii mai slabi. Cu cât un copil se menține obez o dată cu înaintarea în vârsta, șansele de a deveni un adult obez sunt foarte mari. Copiii supraponderali nu au încredere în sine și sunt foarte nemulțumiți în ceea ce privește aspectul lor fizic. Există riscul ca acești copii să aibă rezultate slabe la învățătură și să fie izolați social.

Apariția obezității se datorează faptului că nivelul de activitate fizică este în continuă scădere.

Recomandările terapeutului Carmen Barcan sunt : ,,Alimentație sănătoasă, activitate fizică în aer liber și odihnă conform vârstei. Activitățile la calculator trebuiesc reduse în asa fel încât sa poată fi respectate indicațiile anterioare. O sugestie de luat în calcul: părinții să petreacă mai mult timp cu copiii!

Un părinte care are un stil de viață sănătos va implementa și copilului aceste obișnuințe corecte. Cu alte cuvinte, cel mai bun exemplu este dat de părinți!”

COMMENTS

DISQUS: 0