Tradiții pentru sănătate în ziua Praznicului Sfântului Ioan Botezătorul

Tradiții pentru sănătate în ziua Praznicului Sfântului Ioan Botezătorul

La data de 29 august, creştinii prăznuiesc moartea Proorocului Ioan Botezătorul, sfântul care l-a botezat pe Domnului Iisus în râul Iordanului. În jurul acestei sărbători, în toate zonele ţării, s-au păstrat din vremuri îndepărtate, numeroase tradiţii care să atragă sănătatea și sporul în casa celui care le împlineşte, să alunge paguba şi bolile din viața creştinilor.

Potrivit tradiţiei, în această zi de post aspru, cunoscută în popor şi sub numele de ”Sfântul Ioan Cap Tăiat”, se ajunează (n.r. se ține post negru). Totodată,  praznicul aduce cu sine o seamă de interdicţii. În această zi, pentru menţinerea sănătăţii, este bine să nu se consume fructe rotunde  (precum prunele) şi nici căpăţâni de usturoi, care au formă rotundă, asemănătoare capului. De asemenea, în ajunul sărbătorii şi în ziua praznicului nu se mănâncă preparate din varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe o căpăţână de varză.

Nu se consumă alimente de culoarea sângelui

Dintr-un sentiment de pioşenie pentru moartea martirică a Proorocului Ioan, nu se mănâncă fructe şi legume de culoare roşie, nu se bea vin roşu şi nici o băutură de culoare roşie, pentru că aceste alimente amintesc de sângele vărsat de Proorocul Ioan  în timpul decapitării sale. Persoanele grav bolnave trebuie să împlinească în această zi un ritual:  să ajuneze sau să mănânce doar struguri în ziua praznicului. Se spune că prin împlinirea ritualului, bolnavii  se vindecă de bolile moştenite în familia lor.

Tradiţia mai spune că, dacă vrem să ni se împlinească  o dorinţă, trebuie să postim până la apusul soarelui. În ziua praznicului, nu se face dezlegare la mâncarea de dulce şi este bine să ţinem seama de această interdicţie. Începând din această zi şi până la 14 septembrie, când Ortodoxia sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci, persoanele care au săvârşit mari greșeli, este bine să postească. Potrivit moralei creştine, postul acesta de purificare spirituală aduce linişte sufletească şi sănătate. Credincioşii care se confruntă cu probleme de sănătate şi cu numeroase pabuge, în ziua sărbătorii trebuie să practice postul negru şi să se roage la o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul. Din vremuri îndepărtate, credincioşii care au împlinit această tradiție au scăpat de efectele farmecelor şi blestemelor.

COMMENTS

DISQUS: 0