Zilele toride ne fură pofta de mâncare! Ce alimente trebuie să consumăm, ne lămureşte Carmen Barcan

Zilele toride ne fură pofta de mâncare!  Ce alimente trebuie să consumăm, ne lămureşte Carmen Barcan

Când temperaturile trec de 30 de grade Celsius ni se spune, mai des decât de obicei, să ne hidratăm intens. Este normal, corpul pierde lichide, iar noi trebuie să i le oferim înapoi. A bea multă apă este așadar recomandarea numărul unu a medicilor, în zilele caniculare. Însă pentru a ne menține în formă fizică și psihică bune, este esențial să fim atenți și la alimentația zilnică. Și de acolo organismul își extrage necesarul de energie și de lichide!

Terapeutul anului 2021, Carmen Barcan, creatoarea unor programe de slăbit care se bucură de un uriaș succes în România, ne dezvăluie în rândurile următoare ce nu trebuie să ne lipsească din frigider, pentru a face față temperaturilor dogoritoare:

„Suntem ceea ce mâncăm. Sănătatea este cel mai bun lucru pe care organismul nostru ni-l poate oferi. Alimentaţia sănătoasă este una dintre cele mai bune investiţii pe termen lung. Ea ajută atât la menținerea sănătății, cât și la continuitatea unei activități fizice și mentale corespunzătoare.”

 

ALIMENTAȚIA INFLUENȚEAZĂ TEMPERATURA CORPULUI!

Este drept că vara ne cam taie pofta de mâncare ori ne împinge să savurăm preparate mai ușoare. Și este bine, ne spune Carmen Barcan, căci ceea ce mâncăm influențează direct și temperatura corpului nostru. Alimentele grase vor fi mai greu de digerat, prin urmare organismul va face un efort suplimentar celui la care deja este supus din cauza vremii toride.

Prin urmare, evitați prăjelile, produsele procesate ori pe cele care necesită o preparare termică îndelungată. Cu siguranță, oricum, nici nu vreți în vremuri ca acestea să stați prea mult lângă aragaz! Alegeți, în schimb, felurile de mâncare pe care le puteți pregăti… la abur sau direct fără foc, rapid și eficient. Legumele simple sunt suficiente pentru a crea o masă plină de nutrienți. Atenție, însă! Dieta trebuie să fie echilibrată și variată, indiferent de anotimp. Corpul are nevoie și de proteine, și de carbohidrați, și de lipide, însă în proporții diferite.

 

FRUCTELE ȘI LEGUMELE BOGATE ÎN APĂ, HIDRATARE OPTIMĂ

Adăugați pe lista „meniului… de caniculă” pepene roșu, galben, roșii, castraveți, dovlecei ori salată. Toate conțin peste 95 la sută apă, ceea ce înseamnă hidratare din plin, dar și un mare aport de vitamine și de minerale, întotdeauna benefice pentru o sănătate de fier. Poate tocmai de aceea, meniul-vedetă al zilelor cu temperaturi ridicate este și va rămâne salata- din legume ori din fructe. Ambele sunt simplu de preparat și sunt recomandate, în general, și dacă urmați diete pentru slăbit: Introduceţi la fiecare masă un aliment cu indice glicemic scăzut: legume şi multă verdeaţă. O salată din crudităţi şi mult pătrunjel verde cu o lingură de suc de lămâie reduce impactul pe care îl are zahărul în corp.” Carmen Barcan, terapeut

Priviți acest moment ca pe unul de detoxifiere, spun experții în nutriție: consumul regulat de fructe și de legume chiar are acest efect asupra organismului. De asemenea, puteți introduce în meniul zilnic ciorbe și supe reci, pui sau pește la grătar ori chiar paste.

 

SUCURI DIN FRUCTE PROASPETE, ÎN LOCUL CELOR DE LA RAFTURI

„Întregul nostru corp, fiecare funcţie a lui are nevoie de apă. Sângele este 83% apă, muşchii 75% şi chiar oasele au 22% apă. (…)Atunci când simţi că îţi este sete, corpul tău este deja deshidratat şi insistă să bei lichide. O regulă fundamentală este să bei suficientă apă pe zi.” –Carmen Barcan, terapeut

Iar pe caniculă, specialiștii recomandă să bem apă din sfert în sfert de oră, pentru a nu ne deshidrata. Din când în când însă, apa poate fi alternată și cu sucuri proaspete, preparate în casă, care ne pot potoli și nevoia de dulce. Limonada, socata, ceaiul ori smoothie-urile sunt pe lista băuturilor care ne răcoresc cu adevărat. De cealaltă parte, sucurile din comerț ori băuturile cu alcool sunt așa numiții „prieteni falși”: dau doar impresia că ne hidratează, când în realitate nu se întâmplă deloc așa.

 

DULCIURILE RAFINATE, UN DESERT DELOC… RAFINAT

 

Dulciurile pe care nu le preparăm acasă abundă în zahăr, în coloranți și în E-uri, o adevărată bombă pentru sănătate, indiferent de anotimp. Carmen Barcan ne explică de ce este bine să le evităm sau să le consumăm doar cu moderație: „Zahărul este în mare măsură răspunzător de starea noastră de sănătate. Pornind de la premisa că organismul poate transforma zahărul în exces în grăsimi, începeţi prin a scădea frecvenţa cu care consumaţi alimente bogate în zahăr. Păstraţi aceste alimente pentru o ocazie cu totul specială. Deserturile servite mai rar sunt mai aşteptate şi produc mai multă bucurie.”

 

AM STABILIT CE MÂNCĂM. DAR… CÂND FACEM ASTA?

Deși vara orele de masă nu ar trebui să difere de cele din alte anotimpuri, este indicat ca în prima parte a zilei să consumăm cea mai mare cantitate de alimente, spun specialiștii. În cea de-a doua parte a zilei, inclusiv seara, este indicat consumul de alimente ușoare, care pot fi digerate lejer de organism.

Pentru încheiere, Carmen Barcan a mai păstrat un sfat, cel mai de preț

„Alege alimentele sănătoase pentru meniurile tale, combină-le în mod corect şi nu uita cuvântul magic: CUMPĂTARE! Alegerile pe care le facem zi de zi determină în mare măsură starea sănătăţii noastre!”

Carmen Barcan este un terapeut specializat în tratamente faciale și corporale, dar și un promotor al vieții echilibrate. Consideră că, prin practicarea terapiilor de redare a echilibrului emoțional, al înfrumusețării sufletului și chipului, punând accent pe naturalețe, oamenii își vor schimba perspectiva asupra vieții și vor fi mult mai fericiți.

Recent, terapeutul a primit un nou premiu internațional: în iulie 2021, Carmen Barcan a fost distinsă cu trofeul pentru „Cel mai bun program de slăbit și cel mai bun concept de beauty”, la cea de-a doua gală mondială I Success Awards, care a avut loc la Cannes.

Pe Carmen Barcan o găsiţi pe reţelele de socializare!

Facebook: @Carmen Barcan

Instagram: @Carmen_Barcan.ro

 

 

 

COMMENTS

DISQUS: 0