Aparatul dentar mobil: zâmbet perfect, fără tratamente complicate

Aparatul dentar mobil: zâmbet perfect, fără tratamente complicate

Dincolo de a fi o modă, aparatul dentar este absolut necesar în unele cazuri pentru obţinerea unui zâmbet frumos şi sănătos. Graţie evoluţiei tehnologiei, ai la îndemână mai multe sisteme ortodontice, care pot îndrepta cu succes dantura, însă aparatul dentar mobil, o opţiune clasică, rămâne încă popular printre părinţii care vor să le asigure copiilor o dantură sănătoasă încă de la vârste mici. Doctorul Raluca Chivu, fondatoarea clinicilor Orizont Dental Clinique, ne spune ce presupune o astfel de soluţie de îndreptare a danturii şi cât de eficientă este.

Aparatul dentar mobil: zâmbet perfect, fără tratamente complicate.

Ce probleme tratează şi cui îi este indicat?

Aparatul dentar mobil reprezintă una dintre cele mai cunoscute modalităţi de îndreptare a danturii, un fel de… gardian care ghidează zâmbetele să arate ca în reviste. Se adresează micilor pacienţi care au probleme dentare de o severitate redusă sau medie, ajutând la repoziţionarea dinţilor, la obţinerea unei muşcături corecte şi a unui zâmbet armonios, prevenind astfel apariţia anomaliilor grave.

„Aparatele dentare mobile au o structură puţin diferită faţă de cele fixe, în sensul că sunt formate din sârme de oţel, dintr-o bază acrilică şi dintr-un şurub special. Un aparat de acest fel poate acţiona pe un maxilar sau pe ambele, în funcţie de necesităţile identificate la controlul iniţial. Un aparat dentar mobil poate alinia unul sau mai mulţi dinţi, poate controla erupţia dentară, stimulează creşterea şi dezvoltarea oaselor maxilare, corectând, în acelaşi timp, obiceiuri precum suptul degetului, respiraţia pe gură sau bruxismul. Unde este cazul, aparatul dentar mobil generează şi spaţiu pentru dinţii înghesuiţi.”, explică doctorul Raluca Chivu.

Aparatul dentar mobil este recomandat până la apariţia dinţilor permanenţi, cât timp oasele sunt încă maleabile, putând fi purtat încă de la vârsta de 6-7 ani şi până la maximum 12 ani. De altfel, specialistul recomandă un astfel de tratament şi ca etapă pregătitoare în cazul în care cel mic necesită continuarea tratamentului ortodontic cu un aparat dentar fix. Trecerea va fi astfel mult mai simplu de făcut!

 

Cum fixezi aparatul mobil pe dantură?

Pentru că se adresează micilor pacienţi, aparatul dentar mobil este o soluţie prietenoasă de îndreptare a danturii: este colorat, poate avea sclipici, inclusiv figurine în baza acrilică, deci copiilor nu le va lua prea mult timp să se înveţe cu el.

„În cadrul consultaţiei, vom arăta copiilor, dar în special părinţilor, cum trebuie fixat aparatul, în aşa fel încât să producă efecte reale. Procedura nu este complicată, iar în timp va deveni o rutină. Aparatul superior se va pune apăsând pe plastic cu ambele degete mari, apoi un deget rămâne pe plastic, ţinând aparatul fixat pe cerul gurii, iar arătătorul de la cealaltă mână apasă pe bulinele de la capătul sârmelor mici, pentru ca ele să fie cât mai apropiate de gingie. Mişcările se repetă şi pe partea opusă, iar aceeaşi procedură este valabilă şi atunci când vine vorba despre aparatul inferior.”, detaliază doctorul Raluca Chivu.

Aparatul dentar se poate da jos oricând doreşte pacientul, prin mişcări la fel de simple: tragi cu degetele în acelaşi timp de sârmele mici din partea stângă şi din partea dreaptă, niciodată de sârma din faţă.

Cât porţi aparatul şi cum îl îngrijeşti?

Faptul că este mobil, nu înseamnă că aparatul poate fi purtat doar atunci când copilul îşi aminteşte. De altfel, dacă nu este folosit exact aşa cum recomandă specialistul în ortodonţie, nu vei observa nicio schimbare în bine în ceea ce priveşte zâmbetul celui mic. Educarea lui în acest sens este esenţială, porneşte din cabinet şi trebuie continuată acasă, pentru ca tratamentul să fie, cu adevărat, eficient.

Dr. Raluca Chivu, fondator Orizont Dental Clinique: „Specialiştii noştri le vor explica celor mici, într-un limbaj prietenos, cât de util poate fi aparatul dentar mobil pentru un zâmbet frumos. Sfatul nostru este ca cei mici să poarte aparatul dentar vreme de minimum 14 ore pe zi, inclusiv pe timpul nopţii, la joacă sau la şcoală. În caz contrar, durata tratamentului se poate prelungi. Părinţii au un rol crucial în succesul procedurii. Pe această cale, îi încurajăm să verifice constant dacă cei mici poartă aparatul, mai ales la început, întrucât mulţi dintre ei au tendinţa să scoată aparatul în timpul nopţii.”

 

Doar câteva zile poate dura până când al tău copil se va acomoda cu aparatul. O dată la 6-8 săptămâni trebuie să te prezinţi cu cel mic la cabinet, pentru examinările necesare, şi tot periodic va trebui să activezi aparatul dentar acasă, după indicaţiile specialistului. Nu uita şi de îngrijirea propriu-zisă a dispozitivului! Ea nu este complicat de urmat, dar este esenţială.

Dr. Raluca Chivu, fondator Orizont Dental Clinique: „Aparatul dentar trebuie scos în momentul în care copilul mănâncă şi trebuie pus pe dantură imediat după încheierea mesei, dar nu înainte de a-l igieniza temeinic şi, de asemenea, de a realiza un periaj corect şi complet al danturii. Curăţarea dinţilor se va realiza după fiecare masă sau gustare, pentru a fi siguri că resturile alimentare nu rămân prea mult timp în cavitatea bucală şi produc carii.”

Atunci când nu este folosit, aparatul dentar trebuie depozitat într-o cutiuţă specială, pe care o vei primi în momentul începerii tratamentului. De altfel, curăţarea simplă, îndepărtarea cu uşurinţă şi faptul că este extrem de uşor de purtat reprezintă punctele forte ale acestei soluţii care ajută copiii să obţină un zâmbet minunat. Deşi fiecare tratament este diferit, copiii poartă aparatul dentar mobil pe o perioadă de aproximativ 12 luni şi maximum 2 ani.

*Acest articol este STRICT informativ! Pentru date suplimentare şi soluţii personalizate, adresează-te unui specialist!*

Detalii despre doctorul Raluca Chivu şi clinicile Orizont Dental Clinique găsiţi în mediul online: 

COMMENTS

DISQUS: 0