Pregătirea pentru venirea pe lume a bebelușului implică o mulțime de responsabilități ce se impun a fi rezolvate cu o bună perioadă de timp înainte de naștere. Astfel, mobilarea camerei bebelușului este una dintre cele mai importante și totodată solicitante etape întrucât trebuie să cântărești de mai mule ori fiecare alegere. Chiar dacă nu îl vei lăsa pe cel mic să doarmă singur în camera lui în primele luni de viață, pătuțul este o piesă obligatorie, fiind practic locul unde îl vei putea lasă nesupravegheat pentru anumite intervale de timp.
În cazul în care nu te-ai decis cu privire la pătuț, specialiștii în articole dedicate copilului îți vin în ajutor cu câteva sfaturi menite să te ajute să faci o alegere înțeleaptă.
Pătuț din lemn, pliabil sau transformabil?
Mulți părinți se întreabă ce fel de pătuț ar trebuie să achiziționeze, iar probabil că cel mai bun răspuns se raportează la dorința acestora. Astfel, există pe piață 3 modele de pătuțuri pentru copil – din lemn, pliabil și transformabil.
Pătuțul din lemn este probabil cel mai popular pentru că bebelușul poate dormi în el până la vârstă de 3-4 ani. Prevăzut de obicei cu 2 sau 3 nivele de înălțime, acest tip de pătuț poate fi folosit pentru o perioada îndelungată fără a compromite în vreun fel confortul copilului. La capitolul minusuri trebuie menționat faptul că este destul de mare, în consecință va fi necesar un spațiu suficient de depozitare, fiind și mai dificil de mutat.
Pătuțul pliabil este realizat de regulă din material sintetic și are un suport de plastic care asigura plierea. Este ideal pentru familiile care obișnuiesc să călătorească des datorită faptului că poate fi mutat și transportat cu mare ușurință. Dezavantajul patutului pliabil vizează partea de rezistență care nu este la fel de apreciată că în cazul patutului din lemn.
O altă opțiune se referă la pătuțul transformabil, care poate fi folosit din etapa de bebe și până când copilul merge la șcaolă. Pătuțul poate fi adaptat la etapă de junior prin simplă renunțare la părțile laterale. Familiarizat deja cu spațiu de dormit, micuțul tău nu va întâmpina probleme de adaptare la un pătuț nou. În cazul în care vei dori să remobilezi camera copilului după 3-4 ani, pătuțul transformabil nu îți va mai fi de mare folos.
La ce să fii atent când alegi un pătuț pentru copii
Salteaua trebuie să corespundă din punct de vedere al dimensiunilor cu cadrul patutului pentru a nu rămâne spațiu între această și ramă. Cu cât este mai fermă, cu atât este mai sigură pentru dezvoltarea armonioasă a coloanei bebelușului.
Cât privește vopseaua, este recomandat să le alegi pe cele omologate, eventual lacuri ecologice sau pe bază de apă. De asemenea, pentru a evita ca bebelușul să își rănească gingia de marginile patutului, acestea trebuie să fie îmbrăcate cu un strat protector.
Când vine vorba de stabilitate și siguranță trebuie să verifici dacă pătuțul are colțuri sau părți ascuțite, crăpături, găuri, umflături sau zgârieturi care ar putea răni copilul. Pe lista de cumpărături pot fi adăugate plasa pentru țânțari, caruselul cu jucării, măsuță pentru înfășat, etc.
COMMENTS