Interviu inedit cu Dr. Călin Doboș despre cancerul de piele

Interviu inedit cu Dr. Călin Doboș despre cancerul de piele

Tuturor ne place vara și abia așteptăm să dăm fuga la piscină, la plajă sau să mergem la plimbare în aer liber, însă nu știm la ce riscuri ne expunem de fiecare dată când facem asta.

La nivel global, cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Între 2 și 3 milioane de oameni sunt depistați anual cu această formă de cancer, incidența fiind regăsită la unu din trei pacienți. Pe măsură ce nivelul de ozon se epuizează, din ce în ce mai multe radiații solare UV ating suprafața Pământului, ceea ce duce la o suplimentare cu 300.000 a numărului de persoane diagnosticate cu această formă de cancer.

Principalii factori care predispun la dezvoltarea cancerului de piele sunt: expunerea la soare, la solar și prezența pe piele a alunițelor. Oricine poate dezvolta cancer de piele – indiferent de tipul său de piele, rasă sau vârstă, indiferent de locul în care locuiește sau de ceea ce face.

 

Am stat de vorbă cu Dr. Estetician Călin Doboș, care ne-a răspuns la câteva întrebări.

 1. Este expunerea la soare principala cauză a cancerului de piele?

– Da, una din ele. Mutațiile sunt induse în mod inevitabil de radiațiile UV și de la expunerea la soare.

 1. Care sunt formele principale de cancer de piele?

– Bazocelular – nu dă metastaze, dar distruge local, spinocelular – dă metastaze în cam 18 luni, melano malign – ia naștere din alunițe! Întâi se împrăștie în corp, abia apoi își dau seama pacienții că au o problemă, de multe ori prea târziu, de aceea NU recomand supravegherea lor, ci SCOATEREA. Și sarcomul – rar, din fericire, însă în 6 luni se termină tot.

 1. Care sunt semnele de avertizare timpurie (scorul ABCDE)?

– Asimetria – alunițele nu sunt rotunde, ci asimetrice, Border (Marginile) – margini neregulate, Culoarea (nuanțe variate de maro, cafeniu sau negru și, de asemenea, roșu, alb și albastru), Diametrul – este mai mare de 6 mm, Evoluția – a crescut, s-a modificat în ultimele 2-3 luni. Pe baza acestor criterii se face un scor care ne spune ce riscuri de transformare are alunița.

 1. Ce tipuri de cancer de piele există?

– Cancerul de piele ia multe forme. Orice lucru care se schimbă, se dezvoltă sau se potrivește enumerării de mai sus ar trebui să fie luat în serios. Un medic ar trebui să examineze orice pare suspect.

 1. Cum pot spune dacă un cancer de piele este în curs de dezvoltare?

– Pot exista mai multe semne, printre care: schimbarea aspectului alunițelor, o rană care nu se vindecă.

 1. Produsele de protecție solară pot preveni cancerul de piele?

– Studiile au demonstrat că utilizarea de protecție solară împiedică arsurile de piele, dar nu opresc razele UV!

 1. Cum ar trebui să folosesc o protecție solară?

– Se aplică în avans și e bine să nu faceți economie. Trebuie să utilizați aceste produse cu spectru larg de protecție în mod frecvent, recomand SPF cât mai mare !

 1. Copiii fac cancer de piele?

– Sigur. Cancerul de piele este însă mai puțin frecvent la copii. Cu toate acestea, daunele care mai târziu duc la apariția cancerului de piele sunt acumulate încă din copilărie. Primii 18 ani de viață contează în proporție de 80% pentru pielea fiecăruia.

 1. Există produse de protecție solară potrivite pentru sugari și copii?

– Produsele de protecție solară pot fi utilizate pe copii începând de la vârsta de șase luni. Dar aplicând o protecție solară nu ar trebui să fie o scuză pentru ținerea unui copil în soare prea mult timp.

 1. La ce ora din zi este soarele cel mai periculos?

– Soarele este cel mai periculos între 10 și 16 a.m.

 1. Saloanele de bronzat sunt mai periculoase decât soarele?

– Da. Expunerea la radiații într-o cabină de bronzare poate fi mai riscantă decât expunerea la soare. Sunt UV pure!

Expunerea la soare duce la o îmbătrânire mai rapidă?

– Da! Efectele pot fi văzute prin compararea pielii de pe față și dosul mâinilor cu pielea de pe o parte a corpului care este rareori expusă, cum ar fi zona de sub brațe. Avem fiecare din noi un timp de expunere compensat de piele. Când se termină, brusc, în câteva luni – 1 an, pielea îmbătrânește. Și nu se mai poate face nimic pentru ca să recuperați.

 1. Poate fi vindecat cancerul de piele?

– Pentru aproape toate tipurile de cancer de piele, dacă sunt diagnosticate precoce, există tratamente care dau rezultate și duc în final la vindecare.

 1. Cum se tratează cancerul de piele?
  – Cancerul de piele poate fi îndepărtat prin mai multe metode, însă îndepărtarea chirurgicală cu margine de siguranță e cea mai bună – înlătură pericolul direct!

dobos-1

Despre Dr. Călin Doboș
Dr. Călin Doboș deține o vastă experiență în domeniul chirurgiei estetice, acumulată în cei peste 14 ani de lucru în țară, dar și prin participarea la diferite congrese internaționale în aproape toate țările din Europa, pe continentul american (SUA, Canada) și Asia. A reușit să aducă la noi în țară cele mai eficiente tehnici de abordare a domeniului chirurgiei estetice. Stagiile de perfecționare în străinătate, pregătirea timpurie făcută încă de pe băncile facultății, dar și sutele de cazuri soluționate anual reprezintă cartea de vizită a Dr. Călin Doboș.

Pentru mai multe detalii, puteți accesa site-ul oficial: www.drdoboscalin.ro

 

COMMENTS

DISQUS: 0