Sfânta Filofteia . Ce să faci pe 7 decembrie ca să îți meargă bine

Sfânta Filofteia . Ce să faci pe 7 decembrie ca să îți meargă bine

 

Sfânta Filofteia (var. Filofteea, Filoteea si, rar, Filoteia)  este sărbătorită în data de 7 decembrie. Ea este considerată ocrotitoarea copiilor.

Sfânta Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea la sud de Dunăre. Mama sa era o persoană cu credință în Dumnezeu, care i-a transmis și fiicei sale pasiunea pentru cele sfinte.

Una dintre îndatoririle sfintei mucenițe era să aducă mâncare la câmp tatălui său. Ea era o fire miloasă, iar spre drumul către părintele său, împărțea mîncare celor săraci, spre nemulțumirea tatălui său. Într-o zi, bărbatul s-a înfuriat pe ea și a lovit-o cu barda. Filofteia a fost rănită grav la picior și s-a stins din viață în urma acestei răni, la doar 12 ani.

Moaștele Sfintei se află la Curtea de Argeș, la vechea ctitorie domnească „Sf. Nicolae”, fiind aduse aici de domnitorul Mircea cel Bătrân. În primul război mondial, ele au stat la Mănăstirea Antim din București.

Se crede că moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia poartă un blestem. Pe săculețul în care se află rămășițele acesteia stă scris „să se ferească cel care va cuteza să ciupească cât de puţin din sfintele moaşte, căci am pus blestem asupra lor”.

Ce să nu faci de Sfânta Filofteia – Tradiții și obiceiuri

Nu este bine să lucrezi de ziua Sintei Filofteia. Se spune că oamenii credincioși respectă această zi pentru a fi feriți de boli și necazuri. Bătrânii cred că viile sunt protejate de mană, dacă nu se muncețte azi.

Se mai spune că femeile care nu puteau să rămână gravide se rugau cu ardoare sfintei pentru a rămâne însărcinate.

Se mai spune că în această zi este bine să nu folosești obiecte ascuțite în gospodărie și să faci pomeni celor săraci, mai ales copiilor, dacă vrei să îți meargă bine.

Rugăciune către Sf. Filofteia, la vreme de boală

Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului.

Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile.

Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind.

Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee.

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

 

Sursa: huff.ro

COMMENTS

DISQUS: 0