Produsele BIO sunt cele care au crescut in medii fara pesticide, fara ingrasaminte chimice si fara aditivi. Intrebarea care se pune, dincolo de moda si tendinte, este daca merita sa cumperi produse eco si daca pretul lor este justificat. Alexandru Rozs, proprietarul restaurantului dar si al fermei Cocosu Rosu, ne enumera 5 motive pentru care merita sa consumam aceste alimente:
1. Sunt crescute fara substante chimice. Ingrasamintele sunt tot naturale, rezultate din produse care la randul lor au trait si s-au dezvoltat fara chimicale ori alte preparate de sinteza. Animalele din zootehnia bio cresc in spatii deschise, sunt hranite cu hrana bio, fara antibiotice sau medicamente de sinteza. Cultura bio este realizata pe un teren care vreme de doi ani nu suporta niciun fel de tratament chimic. Beneficiile pentru mediu sunt evidente.
2. Eliminarea pesticidelor rupe un cerc vicios. Daca cultura nu foloseste pesticide, nu mai este necesara fabricarea acestora si daca nu mai sunt produse, se reduce cantitatea de CO2 eliminata in atmosfera prin procesul tehnologic.
3. Alimentele bio au un continut dublu de antioxidanti fata de cele industriale. Pesticidele si ingrasamintele chimice consuma mai bine de jumatate din rezerva biologica de antioxidanti pentru a neutraliza chimicalele pe care le absorb din sol. In consecinta, cultura bio este mai bogata in antioxidanti decat cea clasica.
4. Agricultura si zootehnia bio au creat un nou stil de viata. Principalul argument este respectul pentru ceea ce este in jur, respectul fata de natura si fata de munca.
5. Pentru ca nu contin pesticide, alimentele bio au o perioada de garantie mai mica decat cele „chimice”. Din aceasta cauza nu pot fi transportate, astfel ca se reduce o importanta sursa de poluare – transportul, fie ca este pe sosea, in aer sau pe apa. Gandirea eco militeaza pentru consumul alimentelor doar in perioada in care este sezonul lor.
„Respectam traditia pentru ca intelegem puritatea exercitiului secular al lucrului cu pamantul si crescutului animalelor. Ne-am incapatanat sa lasam animalele sa creasca la lumina soarelui . Astfel am ales sa pastram vechile soiuri ale legumelor și fructelor. Ceea ce parea a fi un exerciţiu de anduranta a metamorfozat treptat intr-o adaptare autohtona la curentul BIO. Imbinarea traditiei cu interpretarea pozitiva a acestui curent ne-a inlesnit convingerea ca am reușit sa cream o reteta traditionala de succes”. A declarat proprietarul Cocosu Rosu, Alexandru Rozs.
COMMENTS