Ghidul caloriilor. Putem mânca orice, dar cu măsură!

Ghidul caloriilor. Putem mânca orice, dar cu măsură!

Pentru cei care au probleme cu greutatea, noțiunea de a manca reprezintă un infinit șir de griji, liste cu produse acceptate și respinse, kilograme câștigate ori pierdute. Practic o masă se transformă într-un lanț de restricții și nu mai reprezintă, nicidecum, plăcerea pură de a savura un aliment la care poate am poftit în urmă cu câteva ore.

Dacă vă aflați în această situație, probabil simțiți nevoia să schimbați asta, dar nu știți cum. Specialiștii ne lămuresc că o dietă echilibrată este bazată pe varietate, nu pe ce putem tăia mai rapid din meniu. Știați că puteți mânca absolut orice, la orice oră, atât timp cât nu depășiți un anumit număr de calorii? Pentru asta trebuie însă să ne cunoaștem bine corpul, o teorie pe care o susține și terapeutul Carmen Barcan, care, de ani întregi, redă încrederea celor care au pierdut-o prin conștientizarea că NOI putem și că TOT în NOI stă puterea de a schimba lucrurile care nu ne (mai) mulțumesc. Asta poate să însemne inclusiv o siluetă pe care vrem să o transformăm.

„Schimbarea radicală a modului nostru de viață impune efectuarea unor schimbări în modul nostru de alimentație? Răspunsurile mele sunt: “Da, da, da și iar da! Claritatea și specificitatea unei îndrumări bune ajută oamenii să își păstreze cumpătul, astfel contribuind la reușită.”- Carmen Barcan, terapeut

 

 

O dietă variată, primul pas spre pierderea kilogramelor

 

În continuare, vă prezentăm de ce este important să mâncați variat, dar și cum să faceți asta, fără să adăugați kilograme. În primul rând, indiferent dacă vreți să slăbiți sau nu, trebuie să aveți în minte că organismul este un sistem complex care are zilnic nevoie de cantitățile necesare de glucide, lipide, proteine și vitamine. Altfel, vor apărea dezechilibre care vor duce, în timp, la tot felul de afecțiuni. Este esențial să nu săriți peste mese, așadar să aveți un program organizat în alimentație, care să vă permită să savurați și mici gustări sănătoase. Important este ca meniurile noastre să rămână între anumite limite. Cum? Prin calcularea indicelui caloric.

 

Ce este indicele caloric?

Caloriile se găsesc în diferite cantități în alimentele pe care le consumăm. Asimilate în exces, vor fi stocate în corp sub formă de grăsime. Ca să nu ajungem în acest punct, trebuie să descoperim care este, mai exact, necesarul caloric zilnic. Vorbim despre un număr care variază și depinde de mai mulți factori, precum: vârsta, sexul, greutatea, forma fizică generală, înălțimea. Nu trebuie să vă bateți capul prea tare cu calculele, căci astăzi există pe Internet o mulțime de site-uri care pot face asta în locul dumneavoastră, însă, întotdeauna trebuie să întrebați specialistul alături de care ați ales să începeți dieta de unde să porniți și unde să vă opriți. Vorbim despre un regim alimentar care trebuie urmat de persoanele care au, într-adevăr, probleme cu greutatea, sub stricta supraveghere a celor care au pregătire în domeniu.

Important de înțeles este că dacă vrem să slăbim trebuie să consumăm mai puține calorii decât avem nevoie, iar dacă vrem să ne îngrășăm, să mărim aportul caloric peste limita admisă. Ca o medie generală, femeile au nevoie zilnic de 2.200 de calorii, în vreme ce bărbații, de 2.700 de calorii.

 

Câte calorii conțin cele mai consumate alimente?

Dacă nu vreți să consumați prea multe calorii într-o zi, este esențial să știți câte anume conțin produsele pe care cu toții le consumăm în mod normal. Facem în cele ce urmează o listă cu unele dintre alimentele care au cele mai multe calorii:

nuci- 654 calorii

alune-628 calorii

migdale-575 calorii

soia- 446 calorii

fasole albă-335 calorii

avocado-160 calorii

De cealaltă parte, alimentele ideale pentru pierderea în greutate, care vă oferă, totodată și aportul de nutrienți necesari și care însumează sub 100 de calorii sunt: afinele, algele, ardeiul iute, caisele, castraveții, orzul, orezul, pepenele roșu, usturoiul sau vinetele- toate sunt produse care vin și cu alte proprietăți pentru organism.

Un stil de viață sănătos forțează introducerea ordinii în mijlocul haosului. Impune consecvența întru-totul! (…) Masa de prânz reprezintă a doua masă ca importanță a zilei, ea trebuind să aibă, la fel ca masa de dimineață, un aport de circa 40% din totalul caloric al zilei.”- Carmen Barcan, terapeut

 

Slăbim, dar nu ne înfometăm!

Esențial într-o dietă este să nu ne simțim înfometați. Altfel, vom fi tentați să renunțăm la ea sau să integrăm din când în când în alimentație produse care fac mai mult rău decât bine. Ca să menținem un deficit de calorii, fără să ne simțim lipsiți de vlagă trebuie să ținem cont de următoarele lucruri: să consumăm proteine, fiindcă ele pot reduce pofta de mâncare, să ne hidratăm suficient, asta înseamnă să bem mai multă apă chiar decât simțim nevoia și să evităm băuturile din comerț, extrem de bogate în zaharuri. Nu în ultimul rând, o dietă variată trebuie combinată cu mișcare, ca să nu pierdem masă musculară.

 

Corpul nostru arde în permanență calorii

Orice activitate pe care o desfășurăm implică și un consum de energie. Chiar și cea mai banală dintre ele. Știați că o oră de cumpărături la supermarket ne scapă de 150 de calorii? Jumătate de oră de călcat rufe, de 70 de calorii? Dansul ne poate ajuta să ardem până la 400 de calorii, în vreme ce înotul, 300 de calorii.

Totul se face treptat…

Mare atenție însă! Se poate ajunge ușor la stări de leșin sau chiar la anemie, dacă reducem prea mult sau dintr-o dată numărul caloriilor consumate zilnic. Pentru a evita dereglări în organism, este recomandat să reduceți consumul caloric cu 200 de calorii pe zi și nu mai mult. Conform Organizației Alimentației și Agriculturii a Națiunilor Unite, o persoană nu ar trebui să consume sub 1.800 de calorii pe zi.

Cu mult mai dificil decât să implementezi schimbarea este să te complaci într-un stil de viață nesănătos. Atunci când fizicul tău este în declin, sănătatea ta suferă prima.”- Carmen Barcan, terapeut

 

Cu toții ne dorim să avem un fizic impecabil, cât se poate de repede, pentru toate însă este nevoie de determinare, de timp și… de un ajutor specializat. Pe Carmen Barcan, terapeutul preferat al vedetelor, o găsiți pe Facebook, dar și pe Instagram! Urmăriți-o ca să fiți la curent cu toate noutățile!

Facebook: @Carmen Barcan/ Instagram: @Carmen_Barcan.ro

 

 

 

COMMENTS

DISQUS: 0