Acord istoric pentru a definitiva lucrările la Sagrada Familia

Acord istoric pentru a definitiva lucrările la Sagrada Familia

După ani întregi în care lucrările au bătut pasul pe loc, Primăria Barcelonei şi patronatul catedralei Sagrada Familia prezintă un acord de urbanism pentru a definitiva ultimele amenajări la templul proiectat de Antoni Gaudí, informează La Vanguardia.

Convenţia va regulariza lucrările după mai bine de un secol de când au început şi ar putea reprezenta ieşirea din impas a planului special al catedralei. Proiectul este o formalitate indispensabilă pentru ca lucrările să respecte, în sfârşit, normele şi pentru ca templul să plătească autorizaţia prescriptivă aşa cum a cerut recent viceprimarul Janet Sanz.

Acordul, care va fi semnat de primarul Barcelonei, Ada Colau, şi de preşedintele Consiliului de Dezvoltare, Esteve Camps, prevede şi ca Sagrada Familia să facă o investiţie de mai multe milioane de euro în ceea ce priveşte împrejurimile ei.

Catedrala Sagrada Familia din Barcelona, finalizată 70 %

În urmă cu o lună, responsabilii catedralei au anunţat că înainte de finalul anului va putea fi prezentat planul special, fără a da mai multe detalii. Legat de autorizaţia de construcţie, ei au asigurat că Sagrada Família „va plăti conform legii”, fără a oferi o cifră concretă.

Catedrala este acum finalizată în proporţie de 70%. După ce construcţia va fi încheiată va rămâne de stabilit modul de decorare a faţadei Glòria, conţinut dezbătut de o comisie formată din trei teologi şi cinci critici de artă.

Proiectul Sagrada Família a fost solicitat, în urmă cu 136 de ani, de Francesc de Paula del Villar, iar Antoni Gaudí s-a alăturat lui, ca arhitect, anul următor.

Istoria Sagrada Familia, un punct de atracție pentru mii de turiști

Construcţia la Sagrada Familia a început în 1883, iar anul 2026 este stabilit drept momentul finalizării catedralei proiectate de Antoni Gaudí. După moartea lui Gaudí, pe 10 iunie 1926, discipolul său Domènec Sugrañes a preluat coordonarea lucrărilor, urmând planurile arhitectului. Lui i-au urmat Francesc de Paula Quintana i Vidal (care începuse să lucreze cu Gaudí în 1919) şi Isidre Puig-Boada şi Lluís Bonet i Garí, care au condus şantierul până în 1983. Coordonarea a revenit apoi arhitecţilor Francesc de Paula Cardoner i Blanch, Jordi Bonet i Armengol şi Jordi Faulí i Oller, acesta din urmă preluând responsabilităţile în 2012. În 2010, Sagrada Familia a fost sfinţită de Papa Benedict al XVI drept lăcaş de cult.

COMMENTS

DISQUS: 0