Cancerul de plămâni, diagnosticat și tratat prin înghețare

Cancerul de plămâni, diagnosticat și tratat prin înghețare

O tehnică ultramodernă este folosită la Cluj în diagnosticarea și tratarea carcinomului pulmonar. Mărioara Şimon este primul şi singurul medic din ţară specializat în crio-terapie. Metoda, una revoluționară de altfel,  oferă pacienţilor o alternativă mai uşoară şi mai puţin dureroasă pentru investigaţii, dar şi pentru tratament.

În Cluj-Napoca există un aparat cu care cancerul pulmonar poate fi depistat mai uşor şi fără durere pentru pacient. Crioterapia şi criobiopsia sunt tehnici ultramoderne folosite la Spitalul Clinic de Penumoftiziologie din Cluj-Napoca de mai bine de un an. Avantajele pentru pacienţi sunt nenumărate: randamentul de diagnostic creşte la 90 la sută, iar tratamentul are o rată de vindecare mai ridicată decât prin terapiile convenţionale.

„Este o metodă relativ recentă – crioterapia şi criobiopsia. Cu ajutorul unei crio-sonde se îngheaţă ţesutul pulmonar din jurul sondei şi se extrage. Piesele sunt mult mai mari şi cu mai puţine artefacte. Sunt mult mai uşor de prelucrat şi cu randament diagnostic crescut. Şi, de asemenea, putem efectua dezobstrucţii, doar la tumorile care sunt pe căile respiratorii, deci nu putem pătrunde să tratăm cancerul în plămâni, doar pe căile respiratorii”, a explicat Mărioara Şimon, medic pneumolog şi bronholog.

Pacienţi din toată ţara vin să se trateze la spitalul din Cluj.

 

COMMENTS

DISQUS: 0