Cum să cureţi în mod eficient interiorul maşinii tale? Orice automobil este apreciat nu doar în ceea ce privește designul, performanțele ori pentru materialele folosite, ci și pentru ambianța plăcută pe care ți-o poate oferi în interior, unul dintre cele mai importante elemente pntru orice automobil. Fie că ți-ai propus să-ţi vinzi maşina sau vrei să o păstrezi într-o stare cât mai bună, atunci va trebui să nu neglijezi interiorul.
Cum să cureţi în mod eficient interiorul maşinii tale?
Deşi la prima vedere ar putea părea lipsită de importanță, curăţenia în habitaclu este unul dintre cele mai neglijate detalii la o mașină. Și asta pentru că, indiferent că este vorba despre o mașină second-hand ori despre una low-cost sau chiar una de lux, felul în care aceasta arată atât la exterior, cât mai ales la interior contează foarte mult și spune multe despre proprietar.
Curățarea interiorului poate fi o sarcină pe cât de dificilă, pe atât de plictisitoare și de obositoare uneori, însă este o operațiune extrem de importantă pentru menținerea la un nivel cât mai ridicat a aspectului și valorii unei mașini. În plus, un interior curat și proaspăt va crea un mediu mai plăcut și mai confortabil atât pentru persoana care conduce, cât și pentru pasageri. În acest articol îți vom prezenta câteva sfaturi, sugestii și trucuri pentru curățarea mașinii la interior într-un mod rapid și eficient care sperăm să te ajute.
Cum protejezi interiorul mașinii tale
Pentru ca habitaclul mașinii să aibă un look proaspăt și curat trebuie să-l aerisești periodic şi să eviţi pe cât posibil să mănânci la bord. Dacă totuşi ai făcut-o, tu, membrii familiei tale ori alți pasageri va trebui să mănânci cu grijă pentru a evita pătarea covoraşelor şi a tapițeriei scaunelor. Totodată, este întotdeauna o idee bună să iei cu tine câteva pungi diferite în care să depozitezi materiale reciclabile și gunoi, astfel încât să nu fii nevoit să le ții în diverse locuri în mașină până la găsirea unui coș de gunoi.
De asemenea, este indicat să te speli pe mâini înainte să te urci la volan, fie cu apă și săpun, fie cu ajutorul unui gel dezinfectant. În caz contrar, orice pată de grăsime sau unsoare de pe mâinile tale va afecta zone din interiorul automobilului. Nu în ultimul rând, experții în domeniu recomandă să nu se fumeze în maşină deoarece această activitate va afecta interiorul printr-un miros neplăcut, eventuale arsuri şi scrum împrăştiat peste tot. În continuare îți prezentăm câteva soluții eficiente pentru curățarea interiorului mașinii tale.
Planifică operațiunea de curățare a interiorului în mod eficient a maşinii tale
Înainte de a începe efectiv curățenia mașinii tale la interior va trebui să-ți planifici și să-ți organizezi totul în cele mai mici detalii pentru ca totul să decurgă cât mai ușor. Va trebui să decizi care este cel mai potrivit moment pentru a curăța mașina, asigură-te că dispui de toate instrumentele de care ai nevoie pentru a face acest lucru și organizează-ți munca pe zone, astfel încât să nu fie nevoie să te întorci asupra acelorași zone de mai multe ori.
Folosește produse de curățare specializate
Pentru a evita deteriorarea suprafețelor și materialelor din interiorul mașinii tale este important să folosești produse de curățare speciale. Dacă nu ești sigur care sunt produsele de curățare potrivite pentru interior îți recomandăm să verifici cartea mașinii sau poți să consulți un mecanic auto de încredere.
Curăță interiorul de sus înspre podea
O modalitate eficientă de curățare a interiorul maşinii tale este aceea să începi cu zonele situate în partea de sus și să cobori treptat către podea. În acest fel vei evita să arunci praf sau mizerie pe suprafețele pe care tocmai le-ai curățat.
Aruncă toate gunoaiele și obiectele nefolositoare
Înainte de a începe să cureți suprafețele, covorașele ori scaunele este esențial să faci o curățare generală într-un un mod eficient de curățare a interiorul maşinii tale. Pentru asta va trebui să arunci tot ceea ce nu mai îți este folositor și să golești toate buzunarele ușilor și spațiile de depozitare de hârtii, sticle și alte gunoaie. Dă deoparte obiectele utile până termini curățenia.
Începe cu aspirarea mașinii
Primul lucru pe care trebuie să-l faci după ce ai scăpat de toate gunoaiele este să aspiri foarte bine tot interiorul mașinii, de la tapițerie și plafon, până la preșuri, mochetă și podele și orice alte zone unde se acumulează praf și murdărie. În acest fel vei îndepărta murdăria și praful și îți va permite să vezi zonele care necesită o curățare mai atentă. Asigură-te că ai setat aspiratorul pe puterea maximă pentru a asigura îndepărtarea eficientă a particulelor de murdărie.
Scoate și curăță covorașele
Una dintre zonele care se murdăresc cel mai repede într-o mașină sunt covorașele. Dacă ai covorașe detașabile îți va fi mult mai ușor să le cureți și le vei putea scoate din mașină și să le speli cu apă și cu săpun/detergent, informează site-ul CarandDriver.com. Dacă nu le poți scoate, poți curăța zona cu o perie cu apă și cu săpun sau cu un aspirator. Pentru îndepărtarea petelor poți folosi o soluție de curățare specială pentru covorașe sau poți prepara o soluție în casă ce poate fi obținută prin amestecarea apei calde cu o lingură de detergent pentru vase și cu o jumătate de cană de oțet alb. Aplică soluția pe zonele murdare și las-o să acționeze câteva minute după care șterge cu un prosop curat.
Curăță scaunele și bancheta
Scaunele și bancheta pot fi curățate cu o soluție specială pentru curățarea tapițeriei din piele sau cu un amestec pe bază de apă și săpun. Este important să testezi soluția pe o porțiune mică a scaunului/banchetei înainte de a o aplica pe toată suprafața pentru a te asigura că nu va afecta culoarea sau textura tapițeriei. În cazul în care scaunele și bancheta sunt acoperite cu material textil poți folosi o perie sau un aspirator pentru a îndepărta murdăria și praful. Dacă există pete se recomandă folosirea unei soluții speciale pentru curățarea țesăturilor sau a unui amestec obținut din apă și oțet sau bicarbonat de sodiu. Aplică soluția pe zonele pătate și las-o să acționeze câteva minute după care șterge cu o cârpă curată.
Curăță bordul și alte suprafețe din plastic
Bordul și alte suprafețe din plastic se pot murdări foarte ușor, însă pot fi curățate în mod eficient folosind o soluție specială de curățare pentru astfel de suprafețe sau o soluție pe bază de apă și oțet. Pentru această operațiune este indicat să folosești o lavetă moale pentru a preveni zgârieturile. Înainte de a aplica soluția, îndepărtează praful cu o perie sau un aspirator. Apoi, aplică soluția pe suprafețe și las-o să acționeze timp de câteva minute înainte de a șterge cu o lavetă curată. În același timp, tabloul de bord și alte suprafețe din plastic pot fi curățate cu ușurință și cu ajutorul unor șervețele umede. Trebuie să știi că este important să eviți produsele de curățare pe bază de alcool sau de amoniac deoarece acestea pot deteriora astfel de suprafețe.
Șterge instrumentarul de bord
În ceea ce privește ceasurile de bord, nu sunt multe lucruri de făcut. În acest caz va trebui doar să cureţi periodic geamul de protecţie din plastic al acestora, folosind o cârpă umedă sau o lavetă din microfibră. Pe această suprafaţă se adună foarte ușor și rapid praf, iar o cârpă uscată ar risca zgârierea geamului. În cazul în care dorești să schimbi becurile din bord îți recomandăm să apelezi la serviciile unui mecanic specializat care folosește unelte specializate. În caz contrar, zgârieturile care vor apărea pe geamul de protecţie vor fi dificil de îndepărtat.
Curăță volanul, schimbătorul de viteze și levierul frânei de mână
Cele trei detalii sunt unele dintre cele mai importante elemente din habitaclul unei mașini deoarece șoferul le folosește în permanenţă atunci când conduce, ceea ce înseamnă că sunt predispuse la murdărie, uzură şi mici zgârieturi. Cea mai bună metodă de protecţie a volanului o reprezintă curăţarea frecventă şi utilizarea unei huse sau chiar a unui parasolar, mai ales vara. În plus, volanul este unul dintre cele mai neglijate elemente ale unui automobil și găzduieşte numeroase bacterii, ceea ce face ca şoferul să fie expus îmbolnăvirii dacă nu îl curăţă cu atenţie. În cazul uzurii excesive a schimbătorului de viteze evită elementele decorative aftermarket din plastic şi metal care nu respectă cerințele constructorului în materie de design.
Menține parbrizul, luneta și geamurile laterale curate
Suprafeţele vitrate ale automobilului sunt esenţiale la condus, iar starea acestora trebuie să fie bună în fiecare moment al exploatării, scrie site-ul JardineMotors.co.uk. De aceea, trebuie să găsești un mod eficient de curățare a interiorul maşinii tale, iar pentru asta se pot curăța cu o soluție specială pentru geamuri sau cu o soluție pe bază de apă și oțet. Aplică soluția pe geamuri și șterge-le cu o lavetă curată, iar pentru a obține un finisaj strălucitor poți șterge geamurile cu o bucată de hârtie de ziar. De asemenea, poți folosi o cârpă de microfibră pentru a șterge geamurile și a le lăsa fără urme.
Pe aceași tema te-ar putea interesa:
Ce este boraxul şi la ce se foloseşte
Citește articolul în întregime pe LIBERTATEA
COMMENTS