Ovarul artificial, soluția cercetătorilor danezi pentru infertilitate

Ovarul artificial, soluția cercetătorilor danezi pentru infertilitate

Cercetătorii danezi au găsit soluția pentru problemele de infertilitate. De multe ori, tratamentele agresive pentru cancer, precum radioterapia sau chimioterapia, duc la infertilitate în rândul femeilor. De aceea, soluţia ovarului artificial le dă speranţe celor care vor să rămână însărcinate, după un istoric medical complex.

Procedura constă în prelevarea unui ovar întreg sau a unor părţi din el şi păstrarea în condiţii criogenice, până în momentul în care medicii consideră oportun un transplant direct. Extirparea și stocarea ovarelor aut loc înaintea tratamentelor oncologice, care distrug funcția ovariană.

ovar artificial

Ovarul este înghețat până când medicii il vor transplanta foto: Facebook

Este un proces considerat mai natural decât cel de inseminare artificială, deoarece se elimină orice intervenţie de laborator. Deocamdată, ovarul artificial nu a fost testat pe subiecţi umani.

Ovarul artificial, prezentat la Congresul de Medicină Reproductivă 2018

Creat prin bioinginerie, ovarul artificial este rezultatul muncii principalului grup mondial de luptă contra infertilității, echipa de cercetători de la Rigshospitalet (Copenhaga). Ovarul artificial a fost prezentat celor 8.000 de specialiști prezenți la al 34-lea Congres european de medicină reproductivă, care a avut loc recent la Barcelona, informează sciencesetavenir.fr.

„Este pentru prima dată când foliculii umani izolați s-au multiplicat”, a precizat dr. Susanne Pors de la laboratorul de biologie a reproducerii de la Rigshospitalet. Cercetătorii au prelevat foliculi izolați de la paciente afectate de cancer care și-au congelat ovarele în speranța conservării fertilității.

În cursa care vizează crearea organului feminin reproducător în laborator sunt și alte echipe. Anul trecut, în revista „Nature” a apărut un studiu despre crearea unui ovar din gelatină, iar alte studii având în prim-plan ovare din fibrină sunt în curs de desfășurare.

COMMENTS

DISQUS: 0