Îmbrăcămintea sustenabilă a devenit o preocupare din ce în ce mai mare în rândul consumatorilor din întreaga lume. Cu toate că, moda este permanent asociată cu fluxul mare de articole și achiziționarea constantă, mulți cumpărători adoptă un stil de viață sustenabil. Aceștia caută haine cu un impact negativ cât mai mic asupra mediului. De aceea, retail-ul irlandez Primark a lansat recent o colecție cu haine 100% reciclate.
„Primark Cares: Planet
Colecția „Primark Cares: Planet” este disponibilă în toate magazinele din Marea Britanie și Irlanda. Alcătuită dintr-o gamă amplă de articole pentru bărbați, femei și copii, de la tricouri, pantaloni, jachete până la rochii. Toate articolele din colecție sunt fabricate din fibre 100% reciclabile, astfel încât să poată fi utilizate circular, eliminând astfel riscul ca acestea să ajungă la gunoi.
Criticile aduse lanțului de magazine
Primark a primit în trecut numeroase acuze pentru politica de producție ieftină și lipsa de transparență în ceea ce privește sursele sale de aprovizionare. Cu toate acestea, a făcut progrese semnificative în ultimii ani în ceea ce privește sustenabilitatea. Lansarea acestei colecții reprezintă un pas măreț în direcția bună.
În plus, Primark a anunțat că își va reduce amprenta de carbon cu 30% până în 2030. Încercând să facă procesul de producție mai bun pentru a reduce impactul asupra mediului. De asemenea, a declarat că va încuraja clienții să recicleze hainele vechi prin intermediul programului său de reciclare. Acest program oferă un voucher de cumpărături, de diverse sume, în schimbul hainelor donate.
Cumpăratul sustenabil și ce poate face cumpărătorul în acest sens
Ce poate face consumatorul pentru o conduită sustenabilă la cumpărături? Există mai multe moduri simple prin care putem ajuta la reducerea impactului asupra mediului. Putem încerca să cumpărăm haine mai durabile, care sunt fabricate din materiale de calitate și care pot fi purtate timp îndelungat. Reciclarea hainele vechi prin intermediul diverselor programelor sau le putem dona către organizații de caritate. De asemenea, trebuie să evităm hainele fabricate din materiale sintetice, precum poliesterul și nailonul, care pot elibera microfibre în apa de canalizare și în ocean. Ca alternativă, putem opta pentru haine din bumbac organic sau alte materiale naturale.
Aceasta este doar o mică parte, din păcate, a unei soluții mai mari. Este important să continuăm să cerem transparență din partea producătorilor de îmbrăcăminte și să ne informăm asupra impactului pe care îl au hainele noastre asupra mediului.
Sursa: WallStreet
COMMENTS