Colţunaşii reprezintă o parte integrantă a culturii chineze. Există o tradiţie culinară chinezească.
Când membrii familiei mănâncă împreună colţunaşi, ei simbolizează reunirea acesteia. Când sunt oferiţi oaspeţilor, colţunaşii sunt semnul ospitalităţii. Dacă un străin se întoarce din China fără a fi mâncat un singur colţunaş, călătoria sa este considerată fără valoare.
În general, colţunaşii sunt mici bucăţi de cocă cu o umplutură în interior, care se fierb fie în apă, fie în aburi. În trecut, ei erau consideraţi felul de mâncare specific marilor sărbători, mai ales ajunului Anului Nou chinezesc. Fiecare familie trebuia să-i aibă atunci pe masă. Potrivit tradiţiilor chinezeşti, umplutura, forma şi servirea colţunaşilor, trebuiau să formeze un ansamblu rafinat.
În ceea ce priveşte umplutura pentru colţunaşi, aceasta poate fi din carne de porc, oaie, pui amestecat cu praz, sau pentru vegetarieni, din fasole, mazăre, ţelină, varză, morcov, varză chinezească etc., tăiate bineinţeles mărunt şi condimentate. De multe ori, umplutura este formtă din carne de porc tocată şi varză chinezească.
Tocarea acestor ingrediente cu satârul produce un sunet specific al cărui ritm depinde de forţa celui care toacă. Acest zgomot se întinde ca o compoziţie muzicală elegantă până la locuinţele învecinate. Fiecare familie crede că sunetul produs de ea la tocarea umpluturii este mai puternic şi durează mai mult decât la vecini.
Cuvântul care semnifică prepararea umpluturii din carne şi legume are un omonim în limba chineză care înseamnă ,, a avea noroc’’. Cu cât prepararea compoziţiei durează mai mult şi cu cât se obţin mai mulţi colţunaşi, se consideră că tot atâtea zile vor fi prospere şi bogate. Odată terminată umplutura, trebuie găsite cele cele mai frumoase forme pentru a o împacheta în aluat.
În majoritatea regiunile se păstrează de obicei formele tradiţionale de semilună. Când se optează pentru aceasta, se împarte în două rondelul de aluat, se pune umplutura şi se rulează colţunaşul în formă de semicerc. Acestă etapă este numită ,,modelarea norocului’’.
În multe familii se reunesc doi asemenea colţunaşi în forma unui lingou de argint. Aşezaţi pe un platou, aceştia arată că bogăţia se găseşte peste tot şi că aurul şi argintul vor umple casa respectivă. La ţară, se realizează pe colţunaşi desene în formă de spic de grâu, ce semnifică o recoltă bogată.
După modelarea colţunaşilor ei se fierb într-un vas cu apă clocotită unde se introduc pe rând, amestecând cu o lingură la fundul vasului pentru a nu se lipi. În timpul fierberii se adaugă de trei ori apă rece în vas pentru a se obţine ceea ce cu o expresie omonimă înseamnă ,,revenirea norocului’’.
După 10-20 minute colţunaşii sunt gata.
Există o convenţie socială în legătură cu mâncarea colţunaşilor. Primul bol este oferit în cinstea strămoşilor în semn de respect şi aducere aminte. Al doilea este consacrat divinităţilor populare, precum geniul casei. În acest timp persoanele mai în vârstă se roagă şi spun:
Un colţunaş are două capete ascuţite. Odată ajuns în vas, acolo se vor afla mii.
Serveşte colţunaşii cu un polonic de aur într-un bol de argint.
Aşează bolul cu respect pe masă pentru a cinsti cerul.
Zeii vor fi bucuroşi la vederea acestuia.
Şi ne vor apăra pe tot parcursul anului.
Al treilea bol este pentru membrii familiei. Trebuie mâncaţi toţi colţunaşii, de preferinţă în număr par, deoarece numerele impare sunt considerate tabu. În timpul mesei , persoanele mai bătrâne spun vechi proverbe. După ce se mănâncă, în farfurie sau pe platou trebuie să rămână câţiva colţunaşi. Aceasta arată că respectivii nu sunt zgârciţi şi astfel banii le vor veni din toate părţile.
În fiecare ajun de An Nou Chinezesc, colţunaşii sunt nelipsiţi de pe masă. Indiferent unde sunt, membrii familiei trebuie atunci să se reunească acasă, să prepare şi să mînânce împreună colţunaşi într-o atmosferă festivă şi plină de bucurie. Totuşi, în vremurile moderne, în afară de semnificaţia simbolică şi culturală a colţunaşilor, modul lor de preparare s-a schimbat mult.
Puţini orăşeni mai pregătesc astăzi colţunaşii acasă. Cu ocazia sărbătorilor ei cumpără colţunaşi congelaţi de la magazin sau întreaga familie merge să-i mănânce la restaurant. Chiar şi la ţară, tradiţiile legate de colţunaşi sunt, încet-încet, pe cale să dispară.
Restaurant Asiatic
Program meniu “All you can eat”
Luni-Vineri:11.00-15.00 la 29.00 Ron
Luni-Vineri:17.00-23.00 la 48.00 Ron
Sambata-Duminica: 11.00-23.00 la 48.00 Ron
COMMENTS