Ce este ortorexia? Această preocupare a devenit o obsesie

Ce este ortorexia? Această preocupare a devenit o obsesie

Preocuparea excesivă pentru un stil de viaţă sănătos afectează din ce în ce mai mulţi oameni. Se transmite tot mai des ideea că suntem ceea ce mâncăm, aşa că de aici până la a face o obsesie pentru tot ce este natural, nu este decât un singur pas. Astfel apare ortorexia, adică preocuparea excesivă pentru hrana sănătoasă.

Din dorinţa de a se feri de mâncarea procesată, puii injectaţi cu hormoni, legumele şi fructele care conţin pesticide, multe persoane nu mai ştiu ce să aleagă şi intră astfel într-un cerc vicios.

Unde se termină stilul de viaţă sănătos şi începe boala

Potrivit unui eurobarometru realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, europenii se tem mai mult de ceea ce mănâncă decât de accidente de maşină. Mai mult, 24% dintre ei verifică numărul de calorii şi nutrienţii alimentelor pe care le consumă.

„Apare dezechilibrul când mâncarea îţi ocupă mai mult de 80% din energie şi nu te mai gândeşti la nimic altceva decât cum să găteşti extrem de sănătos, de unde să cumperi produsele, deja lucrurile sunt duse in extrem”, explică și Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

 

COMMENTS

DISQUS: 0