Zilele acestea, pieţele sunt pline de gutui coapte şi aromate, româneşti, perfecte pentru orice reţetă de dulceaţă, dar şi pentru un preparat mai puţin obişnuit contemporanilor, gutuiata. Este vorba despre deliciosul, aromatul lichior de gutui, o băutură după o reţetă străveche, pe care specialistul gastronom Gina Bradea a învăţat-o de la bunica ei.
Ingrediente
- Un kilogram de gutui coapte
- Un kilogram de zahăr
- Un litru alcool dublu rafinat (80-96 de grade)
- Ţuică de casă (după gust)
- Anason, scorţişoară sau vanilie.
Mod de preparare
Reţeta seamănă la preparare cu afinatele, vişinatele, cireşatele sau caisatele de altădată. Gutuile se spală, se curăţă de cotor şi de seminţe, se taie felii, se pun într-o damigeană (sau un borcan). Se pot folosi cu succes şi bidoane de 5 litri, din acelea care se găsesc în comerţ cu apă plată. Se adaugă zahărul şi se amestecă bine. Se duce recipientul în cămara sau beci, la întuneric şi lasă acolo 2-3 zile. Se agită de câteva ori pe zi, până când zahărul se topeşte complet şi se adună la fund un sirop gros, extrem de dulce. Se adaugă alcoolul dublu rafinat şi se mai lasă la macerat minim 10 zile. Se mai pot adăuga, după dorinţă: anason, scorţişoară sau vanilie. Rezultă un lichior foarte dulce şi destul de tare, care poate să fie diluat cu ceva ţuică de casă (sau cu ceva vodcă) pentru a putea fi consumat.
COMMENTS