8 din 10 români suferă de ceea ce specialiştii numesc „Boala dinţilor frumoşi”. Silenţioasă la început şi tot mai periculoasă, pe măsură ce avansează, parodontoza este un diagnostic nedorit, care ameninţă să ducă la pierderea dinţilor, dacă pacientul nu ia măsuri. Din fericire, astăzi, în era stomatologiei digitale, soluţia de păstrare a unui zâmbet frumos şi sănătos este mai simplă decât crezi: doctorul Raluca Chivu, medic implantolog şi fondator al clinicilor Orizont Dental Clinique, îţi prezintă cum poţi lupta cu parodontoza, fără niciun fel de intervenţie chirurgicală complicată şi dureroasă.
Parodontoza, boala care îţi ştirbeşte frumuseţea
Luptă cu afecţiunea în mod minim invaziv
În ciuda faptului că este o afecţiune serioasă, parodontoza are un tratament fără complicaţii şi fără contraindicaţii. Cea mai sigură, eficientă şi rapidă procedură se realizează cu ajutorul laserului dentar, un aparat revoluţionar, folosit în rezolvarea mai multor probleme dentare.
„Vorbim despre un tratament non-chirurgical, folosit cu succes în boala parodontală şi care nu are nevoie nici măcar de anestezie. Laserul dentar ne ajută să prevenim afecţiunea, dar şi recidiva ei, dacă pacientul este conştiincios. În cadrul clinicilor noastre, optăm pentru laserul Epix X, cea mai nouă metodă în tratamentele bolilor parodontale, cu îmbunătăţiri rapide şi rezultate pe termen lung.”,
declară doctorul Raluca Chivu. Tot specialistul ne lămureşte şi cum acţionează acest aparat performant.
Îndepărtând complet ţesutul afectat, dispozitivul elimină în siguranţă bacteriile responsabile de parodontoză, vaporizând practic ţesutul infectat. Totul este confortabil, sângerarea este oprită, iar vindecarea, accelerată. Şi pacientul are partea sa de responsabilitate: trebuie să urmeze mai multe şedinţe, în funcţie de gravitatea problemei, să păstreze o igienă orală riguroasă acasă, dar şi să se prezinte la control, cel puţin în următoarele trei luni post procedură, pentru ca medicul să se asigure că zâmbetul său este în siguranţă.
„Extrem de precis şi de rapid, laserul Epix X este singurul laser cu diodă care are aprobare pentru mai multe tratamente distinctive, printre care ţesut moale, albirea dinţilor, terapia durerii. Îl folosim cu succes şi pentru reconturarea gingiei, iar cu ajutorul său reuşim să tratăm ţesuturi cu probleme, minimizând, totodată riscul de afectare a celor sănătoase.”, mai explică doctorul Raluca Chivu.
Cum recunoşti parodontoza?
Specialista în zâmbete perfecte spune că boala parodontală este inflamatorie, deosebit de periculoasă nu doar pentru zâmbet, ci şi pentru întregul organism: cercetări arată că afecţiunea creşte riscul de dezvoltare a cancerului de rinichi sau de pancreas, iar explcaţia este simplă. Bacteriile din interiorul cavităţii bucale pot migra spre diverse organe: „Atragem atenţia pacienţilor asupra faptului că parodontoza este una dintre cele mai perfide afecţiuni. Prin urmare, în stadii de început, este foarte posibil să nu ofere niciun indiciu pacientului că există şi că urmează să îi provoace neplăceri. Sângerările gingiilor sunt, în general, primul semn care arată că dantura pacientului nu este tocmai bine!”
Şi nuanţa gingiilor ar trebui să ne dea de gândit: dintr-un roz sănătos, ea poate migra spre roşu inflamat, îşi măreşte volumul, iar ulterior poate apărea un simptom şi mai îngrijorător – mobilitatea dinţilor şi, în cazuri extrem de grave, pierderea lor totală sau parţială. Cu toate acestea, dacă medicul intervine la timp, cresc şansele ca boala parodontală să se oprească din evoluţie, iar zâmbetul natural să rămână complet.
Boala poate fi prevenită 100%
Deşi este o afecţiune gravă, parodontoza poate fi prevenită în proporţie 100%! Principala sa cauză rămâne formarea plăcii bacteriene, adică acea depunere albă, inestetică şi periculoasă, resimţită deseori ca o senzaţia de dinţi neperiaţi. Dacă reuşim să o prevenim şi să o contracarăm, dinţii noştri sunt în siguranţă.
Dr. Raluca Chivu: „Placa bacteriană se formează la nivelul întregii cavităţi bucale, şi ne referim aici la dinţi, gingii, mucoase, limbă. Afectează atât zâmbetul natural, cât şi lucrările protetice. Dacă nu este îndepărtată regulat, placa bacteriană ameninţă să se transforme în tartru, imposibil de eliminat prin simpla periere a danturii.”
Tocmai de aceea, rutina de acasă trebuie completată cu programări regulate la dentist, pentru controale, dar nu numai. Igiena corespunzătoare şi şedinţele regulate de detartraj de la cabinet fac echipa perfectă, care contracarează pericolele pentru dantură. Desigur, alimentaţia sănătoasă şi renunţarea la băuturi acide contează la fel de mult, în ecuaţia unui zâmbet fără cusur.
Detalii despre doctorul Raluca Chivu şi clinicile Orizont Dental Clinique găsiţi în mediul online:
COMMENTS