Sute de focare de pestă porcină în România

Sute de focare de pestă porcină în România

Sunt 524 de focare de pestă porcină în România, iar autorătățile sunt pe bună dreptate în alertă maximă. Vorbim  despre o boală pentru care nu există vaccin, dar care în schimb este foarte agresivă. Avem și o veste bună. Pesta porcină  nu afectează sănătatea omului. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Raed Arafat, în urma unei şedinţe la sediul MAI. Oficialul a făcut apel la populaţie să permită autorităţilor uciderea porcilor bolnavi şi să respecte măsurile de prevenire, urmând să fie acordate despăgubiri pentru animale.

Pesta porcină, risc de răspândire din cauza oamenilor

„Trebuie să se înţeleagă că această boală nu are vaccin pentru animale, deci este o boală care este fără vaccin, fără tratament, este extrem de agresivă. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. Acesta este primul lucru care trebuie să-l transmitem populaţiei. (…) În al doilea rând, pentru a limita răspândirea ei este extrem de necesară colaborarea populaţiei. Asta înseamnă că toate măsurile care se impun, fie că sunt măsuri de a ucide porcii domestici dintr-o zonă afectată, fie alte măsuri – de dezinfecţie, de prevenire – sunt extrem de importante pentru ca această boală să nu se răspândească”, a spus Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a menţionat că unii prefecţi din unele judeţe s-au confruntat cu un refuz total în ceea ce priveşte intervenţia. „Faptul că nu intervin în aceste focare înseamnă că această boală se răspândeşte şi în alte zone ale ţării şi continuă să se răspândească. Deci, oprirea ei depinde de măsurile care se iau şi de colaborarea populaţiei”, a adăugat Arafat.

Au fost plătite despăgubiri proprietarilor de porci cu pestă

Potrivit secretarului de stat, oamenii trebuie să înţeleagă că vor primi despăgubiri pentru porcii sacrificaţi. Arafat a spus că va fi demarată o campanie de transmitere a acestor mesaje în rândul populaţiei.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunţat, de asemenea, că, până în prezent, au fost finalizate 51 de dosare de despăgubire, fiind plătită suma de 130.000 de lei.

 

COMMENTS

DISQUS: 0