Ce sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt. Îndulcitorii artificiali se regăsesc în compoziția multor produse, de la băuturi, deserturi, tot felul de mâncăruri procesate și chiar în pasta de dinți. Deși îndulcitorii artificiali au puține calorii, asta nu înseamnă întotdeauna că sunt și sănătoși. Descoperă lucruri interesante despre îndulcitorii artificiali:
Ce sunt îndulcitorii artificiali
Ce sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt. Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari, substanțe chimice obținute în laborator, cunoscuți și drept îndulcitori cu conținut scăzut de calorii și asta tocmai pentru că au foarte puține calorii sau chiar deloc. Totuși, au o intensitate mai mare a gustului de dulce decât zahărul, motiv pentru care li se mai spune și îndulcitori de mare intensitate.
Cei mai cunoscuți îndulcitori artificiali
Există o listă destul de lungă de îndulcitori artificiali care sunt permiși pentru utilizare în Statele Unite și/sau Uniunea Europeană:
- Aspartam (E951) – este de 200 de ori mai dulce decât zahărul de masă. Acesulfam de potasiu ((E950) Cunoscut și sub denumirea de acesulfam K, este de 200 de ori mai dulce decât zahărul de masă. Este considerat potrivit pentru gătit și coacere.
- Advantame (E969 ) – Acest îndulcitor este de 20.000 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este considerat potrivit pentru gătit și coacere.
- Aspartam-acesulfame (E962 ) – este de 350 de ori mai dulce decât zahărul de masă.
- Ciclamat (E952)– este de 50 de ori mai dulce decât zahărul de masă, a fost folosit pentru gătit și coacere. Cu toate acestea, a fost interzis în Statele Unite din 1970.
- Neotam (E961)– acest îndulcitor este de 13.000 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este considerat potrivit pentru gătit și coacere.
- Neohesperidină (E959) -este de 340 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este considerat potrivit pentru gătit, coacere și amestecare cu alimente acide. Acesta nu este aprobat pentru utilizare în Statele Unite.
- Saccharin (E 954)– zaharina este de 700 de ori mai dulce decât zahărul de masă.
- Sucraloză (E955) – e este de 600 de ori mai dulce zahăr de masă, este considerată potrivită pentru gătit, coacere și amestecare cu alimente acide.
Cum funcționează îndulcitorii artificiali
Suprafața limbii este acoperită de multe papile gustative, fiecare conținând mai mulți receptori gustativi care detectează diferite arome. Când mâncăm, receptorii gustativi percep molecule alimentare. O potrivire perfectă între un receptor și o moleculă trimite un semnal către creier, permițându-ne să identificăm gustul. De exemplu, molecula de zahăr se potrivește perfect în receptorul gustativ pentru dulceață, permițând creierului să identifice gustul dulce.
Pe aceeași tema: Cum ne găsim motivaţia să începem o dietă? Sfaturi de la Carmen Barcan
Aditivii alimentari și dieta
În ceea ce privește controlul greutății, există studii care raportează o legătură între consumul de băuturi îndulcite artificial și obezitate.
Pe de altă parte, unele studii raportează că îndulcitorii artificiali pot reduce greutatea corporală, masa de grăsime și circumferința taliei.
Aceste studii arată, de asemenea, că înlocuirea băuturilor răcoritoare obișnuite cu versiuni fără zahăr poate scădea indicele de masă corporală (IMC) cu până la 1,3-1,7 puncte. În plus, alegerea alimentelor îndulcite artificial în locul celor cu zahăr adăugat poate reduce numărul de calorii pe care le consumi zilnic.
Îndulcitorii artificiali și diabetul
Cei cu diabet pot beneficia de pe urma îndulcitorilor artificiali, deoarece aceștia oferă un gust dulce fără creșterea nivelului de zahăr din sânge, arată studiile.
Acest subiect a fost evaluat și de autoritățile de reglementare din SUA și Europa. Ambele au fost de acord că îndulcitorii artificiali, atunci când sunt consumați în cantități recomandate, nu cresc riscul de cancer.
O excepție este ciclamatul, care a fost interzis pentru utilizare în Statele Unite.
Efecte asupra florei intestinale
Bacteriile intestinale joacă un rol important în sănătate, iar sănătatea intestinală precară este legată de numeroase probleme generale de sănătate.
Acestea includ creșterea în greutate, controlul slab al zahărului din sânge, sindromul metabolic, un sistem imunitar slăbit și perturbări ale somnului. Compoziția și funcția bacteriilor intestinale variază în funcție de individ și sunt afectate de ceea ce mănânci, inclusiv de anumiți îndulcitori artificiali.
Cât de periculoși sunt îndulcitorii pentru sănătate
Îndulcitorii pot fi siguri, dar sunt ei sănătoși? Producătorii de alimente susțin că îndulcitorii ajută la prevenirea cariilor dentare, controlează nivelul zahărului din sânge și reduc aportul caloric. Îndulcitorii sunt omniprezenți și se găsesc într-o varietate de produse din jurul nostru.
Utilizarea lor a fost controversată și a ridicat multe întrebări cu privire la siguranța lor. Sunt folosiți de persoane care au probleme cu greutatea, dar și de cele care nu au, de diabetici și non-diabetici, adulți și copii deopotrivă, iar marketingul extins și conștientizarea sporită a sănătății au condus la utilizarea lor pe scară largă.
Reglementarea îndulcitorilor artificiali pentru consum Îndulcitorii au fost reglementați pentru prima dată la nivel european în anii 1990, odată cu intrarea în vigoare a Directivei 94/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind îndulcitorii din alimente, cunoscută și sub numele de „Directiva îndulcitorilor”. Mai recent, Parlamentul European și Consiliul au adoptat un regulament-cadru, Regulamentul 1333/2008, pentru a consolida toate autorizațiile actuale pentru toți aditivii alimentari, inclusiv îndulcitorii, într-un singur text legal.
Anexa II la această legislație, stabilită prin Regulamentul Comisiei 1129/2011, oferă o listă comunitară a îndulcitorilor aprobați pentru utilizare în alimente, băuturi și îndulcitori de masă și condițiile de utilizare ale acestora.
Vezi articolul întreg pe LIBERTATEA
COMMENTS