Temperaturile oscilante, vântul răcoros și ploile ne slăbesc imunitatea, făcându-ne mai vulnerabili la afecțiunile de sezon. Mai mult, organismul tău poate fi slăbit și din cauza lipsei de somn, a nivelului ridicat de stres, a sedentarismului și a unei alimentații necorespunzătoare. Te gândești cum să previi răceala și gripa și să te menții în formă? Știi că unele alimente ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar? Poți afla din acest articol!
Tineri, vârstnici sau copii, cu toții avem nevoie de o imunitate puternică pentru a face față microbilor ce ne pot afecta organismul. Indiferent că este vorba despre schimbări bruște de temperatură, o dieta dezechilibrată sau obiceiuri daunătoare, corpului nostru îi trebuie aliați eficienți ca să se apere în fața numeroaselor afectiuni.
Indiferent de situație, un stil de viață echilibrat este de ajutor atunci când ai imunitatea scăzută. Nu este niciodată prea târziu să începi, așa că terapeutul Carmen Barcan îți spune ce poți face ca să îți consolidezi sistemul imunitar!
,,Este înțelept să-ți pui niște întrebări ca să știi cum stai. Sunt sau nu sănătos? În ce stare fizică și psihică este organismul meu? Ce mănânc? Fac mișcare îndeajuns? Mă odihnesc suficient? Am timp și pentru mine? Acesta poate fi primul pas în obținerea unui stil de viață sănătos.”-Carmen Barcan.
- Alcoolul afectează!
,,Nu consuma alcool în cantități mari, deoarece epuizează celulele imune.”
- Apreciază odihna!
,,Moderația, din toate punctele de vedere, este cheia unei imunități puternice. Un somn odihnitor, de 7-9 ore pe noapte, îți va ajuta corpul să facă față tuturor provocărilor. Evită să te culci după ora 23.”
- Nu te stresa!
,,Stresul compromite foarte mult sistemul imunitar și este un factor nociv pentru întregul corp, deoarece scade rezistența la infecții. Așadar, încearcă să te relaxezi prin exerciții fizice, plimbări în aer liber, jocuri, filme sau practicarea hobby-urilor.”
- Fă mișcare!
,,O mică precizare: la toate aceste eforturi trebuie să adăugați și mișcarea fizică. Mișcarea fizică, atunci când este corect practicată, favorizează transportul de oxigen de la plămâni până la teritoriile cele mai adânci ale organismului și provoacă o irigare îmbunătățită a creierului. Cum se spune? “Plimbarea solitară sau alergarea dimineața devreme, fac mai plăcută ziua.” Brusc ideile devin mai clare, imaginile mai colorate, înlănțuirile de idei mai riguroase și cuvintele mai sugestive. Cum spunea un apreciat om de litere: “Ca și cum inteligența ne-ar veni din picioare”. Trebuie să faceți mișcare fizică de cel puțin trei ori pe săptămână. Sportul prelungește viața, doboară depresia, fortifică aptitudinile inimii, permite plămânilor să respire din plin, întărește sistemul osos, asigură o mai bună circulație venoasă, favorizează somnul, normalizează grăsimile din sânge, reglează valorile tensiunii arteriale și ușurează tranzitul gastro-intestinal.”
- Înlocuiește zahărul!
,,Eu personal nu sunt de acord cu zahărul, dar dacă obișnuiești să consumi doar o linguriță pe zi, este în regulă! Zahărul slăbește drastic sistemul imunitar, de aceea ar fi necesar să se înlocuiască cu îndulcitori naturali, ca de exemplu ștevia.”
- Menține o dietă echilibrată!
,,Pentru a face alegerile alimentare corecte este nevoie mai întâi de toate, să înțelegem fiecare dintre caracteristicile acestora. Și mă refer la apă, proteine, glucide, lipide, fibre, vitamine, săruri minerale și oligoelemente. Toate aceste informații sunt la îndemâna noastră. Trebuie doar să manifestăm interes și să le punem cât mai curând în practică cu o conștiinciozitate perfectă. Încearcă să ai întotdeauna în meniu fructe, legume și cereale integrale. Organismul are nevoie de antioxidanți care să ajute la o imunitate puternică, așa că introdu în meniul tău zilnic nutrienți de calitate, carbohidrați, proteine animale, fructe și legume bogate în minerale și vitamine.”
- Bea apă
,,Majoritatea oamenilor nu consumă suficient de multă apă, cu toate că acest lichid joacă un rol esențial în functionarea corectă a organismului. Deshidratarea conduce la o imunitate scazută, de aceea trebuie să bei până la 2 litri de apă în fiecare zi ca să te menții sănătos.”
Carmen Barcan îți spune și ce alimente să consumi pentru a întări capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile.
- Kefirul
Este o băutură fermentată din lapte care conține bacterii probiotice și fermenți naturali cu efecte benefice. Are un conținut ridicat de vitamine (complexul de vitamine B, caroten, vitaminele E, D si K), minerale (potasiu, fosfor, magneziu, zinc, iod, fluor, calciu) și proteine ușor digerabile. Are proprietăți antibiotice și antifungice.
2.Peștele
Un aliment deosebit de hrănitor, o sursă excelentă de proteine ușoare ce conține toți aminoacizii esențiali. Este o sursă de vitamine (A, B6, B12, D – importantă pentru asimilarea calciului, E) și minerale (fosfor – pentru sănătatea oaselor, iod, potasiu). Grăsimea de pește este bogată în acizi grași esențiali, omega-3 și omega-6. Cele mai recomandate specii de pește pentru consumul regulat (minim două ori pe săptămână) sunt: păstrăvul, heringul, somonul, macroul și sardina. Conține foarte mult zinc, substanță care întărește imunitatea și ajută la dispariția inflamațiilor, stimulând regenerarea celulelor și accelerând cicatrizarea rănilor.
3.Ghimbirul
Este unul dintre cele mai cunoscute condimente. Sunt binecunoscute proprietățile antivirale și antibacteriene ale rădăcinii de ghimbir.
În caz de răceli, infecții respiratorii, gripă, ceaiul de ghimbir te pune repede pe picioare.Tinctura de ghimbir este utilă în durerile de gât. Ghimbirul stimulează digestia și curăță organismul de toxine. Consumul de ghimbir activează forțele de apărare ale organismului, îmbunătățește memoria.
4.Ceaiurile
Ceaiurile cu efecte benefice în creșterea imunității sunt cele din: arnică, echinaceea, cătină, afin, busuioc, lavandă, măceș, muguri de soc, mușețel, iasomie, tei, cimbrișor, muguri de pin, muguri de plop, mentă, precum și ceaiul verde.
5.Usturoiul
Este un adevarat cocktail antioxidant, având în compoziție mangan, zinc, seleniu, germaniu, vitaminele A și C. Este recunoscut ca stimulant al sistemului imunitar care crește puterea globulelor albe. Consumul de usturoi poate încetini sau împiedica apariția unor afecțiuni: ateroscleroza, bolile inflamatorii, bolile degenerative, alergiile, tensiunea ridicată, infecțiile respiratorii etc.
6.Citricele
Organismul uman nu produce vitamina C, motiv pentru care aceasta trebuie adusă în organism prin alimentație. Aproape toate citricele sunt bogate in vitamina C, așa că alege ceea ce îți place cel mai mult: portocale, grapefruit, lămâi, clementine, mandarine etc.
7.Broccoli
Broccoli ajută la întărirea sistemului imunitar printr-o varietate de substanțe cu roluri antioxidante. Broccoli trebuie preparat termic cât mai puțin, ideal la aburi, astfel încât compușii cu efecte benefice asupra sănătății să nu fie afectați.
8.Migdale
Migdalele sunt bogate în vitamina B, în special în vitamina B2 și vitamina B3, vitamine care au rolul de a reduce efectele stresului. Este bine-cunoscut faptul că stresul afectează funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, un sfert de ceașcă de migdale reprezintă aproximativ 50% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina E care ajută la stimularea sistemului imunitar.
9.Morcovii
Morcovii conțin vitamina A, vitamine din complexul B, potasiu, fier, toate acestea sunt ideale în prevenirea răcelii și a gripei.
,,Deci ne putem întări sistemul alimentar cu ajutorul legumelor si fructelor. Trebuie doar să fim deschişi, sa încercam diverse variante si sa fim atenţi la semnalele pe care ni le transmite propriul nostru corp. Si sa nu uităm, faptul că hrana poate fi medicament pentru corpul nostru.”-Carmen Barcan.
COMMENTS